Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ser bostadsmarknaden ut i sommar: "Den dör egentligen"

Semestertider betyder resor och hängmattor för de flesta av oss. Hur ser det då ut för bostadsmarknaden i länet? Johan Ekman på Stenstadsmäklarna i Sundsvall har sin syn klar. "Marknaden dör egentligen efter midsommar", säger han.

För dig som loggar in: Då är bästa läget att sälja

Envisa rykten säger att det inte är bostadsaffärer vi vill sysselsätta oss med under sommaren. Då är det i stället grillning och semesterresor som gäller.

Läs också: När du är på semester slår tjuvarna till– här är tio tips för att slippa undan inbrott

Vi passade på att ringa runt till några fastighetsmäklare för att se hur det verkligen står till.

Johan Ekman på Stenstadsmäklarna befinner sig på semester på Gotland och han tycker att det är tydligt att bostadsmarknaden svalnar rejält under sommaren.

– Marknaden dör egentligen efter midsommar. Det går att hitta objekt men inte så många. Det är ofta affärer som påbörjats innan sommaren. Vi har ofta kontakt med kunder under sommaren. De planerar ofta flytt till hösten. Jag brukar säga att hälften av spekulanterna är borta, säger Johan Ekman.

Läs också: Snart är de första flytande studentbostäderna inflyttningsklara

Han får stöd av Ulf Göransson på Svensk Fastighetsförmedling i Örnsköldsvik.

– Det är lite lugnare i juli, speciellt de två sista veckorna. En bit in i augusti rullar det igång igen. Men det är inte som på vintern. Nu får vi visa hus.

Han tycker ändå att det är tryck på de husen som finns ute.

– Det är budgivning på var och varannan bostad. Men utbudet är lägre. Det är färre objekt och så har det varit stadigt under några år, säger Ulf Göransson.

Men det finns fastighetsmäklare som tycker att sommaren är en bra tid. Arne Pettersson på Husman Hagberg i Sundsvall menar att marknaden bra.

– Ju längre norrut du kommer desto mindre skillnad gör sommarmarknaden. Det är riktigt bra trots semestertider, säger han.

Arne Pettersson säger att det inte är några specifika objekt som går den här tiden av året som säljs. Det är bostadsrätter, villor och fritidshus.

– Det kan möjligen vara en liten skillnad i juli. Annars är försommaren och mitten av augusti väldigt bra. Den tid på året då det är lugnare är runt jul och januari och februari.

Läs också: Hemma hos Moa och Leo på Öhn är växthuset hjärtat

– Vi sålde runt 29 bostäder under juni och i juli har vi hittills sålt sju, åtta stycken.

Arne Pettersson tycker att köpviljan är bra.

– Man kunde fundera kring när det nya amorteringskravet kom men jag har inte märkt något. Vi har ganska låga priser här och det påverkar inte lika mycket.