Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska asylfartyget lämna Härnösand – hotar dra in Kronofogden

 
Ocean Gala
Visa alla artiklar

I kölvattnet efter polisanmälan stöter omtalade Ocean Gala på ny patrull. Om kryssningsfartyget inte lämnar Utansjö hotar Härnösands kommun och länsstyrelsen med Kronofogden. Nu råder full strid – samtidigt är det oklart om en avhysning ens är möjlig.

Turerna kring kryssaren, med plats för upp till 1 800 asylsökande, fortsätter.

För dig som loggar in: Här är alla turer kring Ocean Galas färd mot länet

Under fredagseftermiddagen kunde vi berätta om att Lena Asplund (M), riksdagsledamot från Sollefteå, ställer krav på besked från justitieminister Morgan Johansson (S) om det flytande asylboendet.

Läs också: Polisen inleder förundersökning om brott mot sjölagen

Samtidigt har kommunen och länsstyrelsen skrivit ett gemensamt brev till hamnägaren, som är misstänkt för brott mot lagen om sjöfartsskydd. Budskapet: Om det 185 meter långa fartyget inte självmant åker vidare kan en handräckningsbegäran skickas in till Kronofogden.

– Vi har demokrati, regler och ordning för hur vi agerar i olika frågor. Det är vad som gäller i en svensk kommun. De här parterna har inte visat stort intresse för den verkligheten, säger kommunalrådet Fred Nilsson (S), som pekar på att en rad nödvändiga tillstånd som bygglov, miljötillstånd och avfallsplan saknas i dagsläget.

Läs även: Asylfartyget kan komma – även utan bygglov

TV: Se landshövdingen Gunnar Holmgren i en tv-intervju om Ocean Gala

Att avhysa ett helt fartyg är något ovanligt – och kanske inte genomförbart.

– Så vitt jag vet, i de ärenden som har varit aktuella förut, är det den som äger hamnytan som ansöker. De (Härnösands kommun och länsstyrelsen, reds. anm) kan givetvis skicka in en ansökan till oss och prova den juridiska grunden, säger Henrik Brånstad, pressansvarig vid Kronofogden.

När Allehanda.se når Fred Nilsson med uppgifterna vill han "inte ge sig in i frågan".

– Det får våra experter i förvaltningen och på länsstyrelsen hantera, säger han och fortsätter:

– Men det intressanta är att myndigheter som både polisen och Transportstyrelsen har fått fundera på hur man ska agera i det här fallet. Det har inte hänt i mannaminne att ett utländskt skepp går in utan tillstånd och menar att det bara är att köra på.

Vi har sökt ägaren av hamnen för en kommentar.

■ ■ För mer nyheter om Härnösand, klicka här – och följ Allehanda.se på Facebook.