Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska Damkronorna ta nästa steg – ökat utbyte med Kanada och USA

Kanada och USA har kommit etta och tvåa i alla VM sedan 1990.
Båda lagen kommer till landslagsturneringen i Sundsvall – men förbundskaptenen Leif Boork vill möta världslagen oftare än så.
– Kan vi få mer utbyte med transatlanterna vore det bra, säger han.

På onsdagen inleds fyrnationersturneringen i Sundsvall där de svenska Damkronorna, USA, Kanada och Finland deltar. Det är världsklass på turneringen med andra ord.

– En sådan här turnering är jättebra. Vi får möta Kanada två gånger (en träningsmatch i söndags) och USA en gång. Det är så sällan vi möter dem, och det är ju världens bästa lag som kommit etta och tvåa i alla VM sedan 1990. Vi skulle behöva möta de lagen oftare, säger Leif Boork efter ett träningspass i Sundsvall Energi Arena.

Den svenska förbundskaptenen jobbar för att få till ett ökat utbyte med de bästa landslagen i världen.

– Ja, det gör vi. Svenska hockeyförbundet och SOK diskuterar om det till nästa år. Sedan måste det inte vara att möta Kanadas och USA:s bästa lag, utan jag skulle till exempel vilja möta collegelagen i USA. Vi har en dialog om vi kan få in det i programmet, säger Boork och fortsätter:

– Vi kikar på det och hoppas att det kan lösa sig.

I Sundsvall kommer det svenska laget garanterat att få mäta krafterna med de bästa.

– Nu vill jag se ett spel som fungerar över 60 minuter mot de bästa lagen i världen. USA är rankad etta, Kanada tvåa och Finland trea i dag. Jag vill se förbättringar och att vi kan lyfta fram positionerna mot de här lagen, sedan får man se vad resultatet blir, säger han.

Den svenska truppen till turneringen är rutinerad, och många av namnen lär vara med under VM i Kanada som inleds i slutet av mars.

– Vår målsättning där är att försöka vara med och slåss om medaljerna. Därför är det bra att vi nu får en liten indikation på hur vi står oss mot de tre bästa lagen i världen, säger förbundskaptenen.

På sikt är målsättningen OS 2018.

– Det är det stora målet vi jobbar mot, att då försöka vara uppe på nivån som lagen vi möter nu är. Det här är en jättebra värdemätare på var vi är i resan med det här laget, säger Leif Boork.

Se också: Landslagsstjärnan tog ett års uppehåll för att bli polis – nu tillbaka på isen