Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska han få pengarna att räcka för landstinget

Erik Lövgren är på väg att sätta sig i ”katapultstolen”.
Den 49-årige fyrabarnspappan från Ånge står på tur att bli ny ordförande för landstingsstyrelsen.
Uppdraget har ingen annan klarat av – att få ordning på landstingsekonomin.
– Det är väl inte svårare än att du får lön en gång i månaden och pengarna ska räcka till. Är det inte så?

Annons

Erik Lövgrens fråga hänger kvar en stund när vi lagt på. Meningen var att jag skulle få en intervju på fredagseftermiddagen, men planerna ändrades. Äntligen har han fått tillfälle att vara med familjen – fredagsmys efter två veckors arbete med arbetsdagar ibland 14 timmar långa. Helgen väntar.

– Det är inte någon långsemester. Vem har tid med det när underskotten håller på? Vi lånar ju tvåhundra miljoner av pensionspengarna för att klara driften, säger han.

Inte svårare än att lönen ska räcka hela månaden? Om det nu är så enkelt, varför är det ingen som får till det då? Den senaste att misslyckas var Erik Lövgrens företrädare, Elisabeth Strömqvist, som hoppade av den 13 oktober. Hon drog med sig landstingsdirektören, Anders L Johansson, med fallskärm och allt. Ett par dagar tidigare fick hon veta att hon inte längre var önskvärd. Eva Sonidsson, distriktsordförande för Socialdemokraterna lämnade beskedet, efter en dramatisk dag i Kramfors där förtroenderådet stängt in sig på Hotell Kramm för att diskutera landstingsfrågor medan tusentals personer demonstrerade utanför. Bakgrunden var det förslag, som läckt ut i media, om att lägga ned bland annat förlossningsvården, barnsjukvården och kvinnosjukvården i Sollefteå. Istället för att backa upp landstingsstyrelsens ordförande drog de ledande S-politikerna i snöret och ut flög Elisabeth Strömqvist. Samma resa som landstingsrådet Ewa Söderberg (S) gjorde 2010.

När Erik Lövgren till slut får loss några minuter för en intervju är det tisdag. Tiden på måndagskvällen försvann i ett sent kvällsmöte som drog ut på tiden längre än beräknat.

Varför är det så svårt att få ordning på ekonomin?

– Så är det i majoriteten av landstingen i Sverige, å ena sidan. Å andra sidan, specifik för Västernorrland, så vidhåller jag det jag sagt tidigare om att man har levt över sina tillgångar.

Beskriv vad du menar?

– På grund av den medicinsktekniska utvecklingen, nya mediciner men också strukturella problem, att vi gör allt överallt, så har det varit svårt att hålla sig till den ramuppräkning över tid som har funnits, säger Erik Lövgren.

Glasklart? Kanske inte, men därmed inte sagt att Erik Lövgren inte är så tydlig som han kan vara. Bara för tydlighetens skull är det värt att repetera siffrorna: Just nu lånar landstingspolitikerna 200 miljoner kronor av pensionspengarna till att betala landstingets räkningar. Budgeten ligger på cirka 6,5 miljarder kronor. Enligt landstingsfullmäktiges insatsplan för en ekonomi i balans 2018, som antogs i mars, så täcker inte ens en rejäl skattehöjning och stenhård kostnadskontroll hålen. ”Strukturella förändringar” krävs, för att landstinget ska undvika nya underskott på hundratals miljoner kronor, har landstingsfullmäktige slagit fast. I klartext: de måste ta beslut om att lägga ned verksamheter på något eller några av länets tre sjukhus och samordna den på andra.

Kritiken mot Elisabeth Strömqvist har riktats från två håll. Dels att hon gått för långsamt fram, dels att det gått för fort. Om Erik Lövgren vet, så undviker han i alla fall att svara på hur förtroenderådet resonerade när de skickade i väg henne med katapulten.

Vad är det som gör att du ska kunna lösa den här uppgiften?

– Det är inte jag, utan det är vi tillsammans som ska lösa uppgiften. Det ska vi göra genom att arbeta med det omtag, eller den nystart, som förtroenderådet sagt att vi ska göra. Vi ska bli bättre på kommunikation och dialog. Vi ska bredda och fördjupa, det vill säga ta fram och kvalitetssäkra kalkylerna. Inte In absurdum, men i alla fall så att fler känner sig nöjda med materialet.

Hur ska bättre dialog och kommunikation kunna lösa landstingets ekonomi?

– I kombination med att den plan för en ekonomi i balans 2018 fortsätter att rulla på, säger Erik Lövgren.

Egentligen var det ett beslut om att trappa ned som gjorde att det blev landstingspolitik för hans del. Efter åtta år som ordförande för barn- och utbildningsnämnden i Ånge ville han tillbaka till ett vanligt jobb igen. Erik Lövgren blev projektledare på Östavallsågen, i hembyn. Samtidigt satt han kvar i Ånge kommunfullmäktige och blev invald i landstingsfullmäktige.

– Under den här tiden började jag tycka att landstinget var intressant som organisation och jag intresserade mig för hur det kan försvinna så mycket pengar och vara så mycket krångel samtidigt som man bedriver en så fantastisk, underbar verksamhet för alla som bor i Västernorrland.

I januari tillträdde han som vice ordförande för landstingsstyrelsen, efter en framgångsrik valkampanj sida vid sida med Elisabeth Strömqvist där de erövrade 48 procent av väljarstödet i landstingsvalet. Tillsammans lyckades de välta den borgerliga vårdalliansen och moderaten Per Wahlberg, som i fyra år suttit förhållandevis stadigt i katapultstolen, som politikerna, inte utan galghumor, kallar uppdraget som landstingsstyrelsens ordförande. Att Erik Lövgren tio månader senare skulle vara på väg att sätta sig där kunde han inte ana då. I februari fyller han 50 år och ungefär samtidigt förväntas Socialdemokraterna ha sitt färdiga förslag på hur de ska få landstingsbudgeten att gå ihop. Får han en flygtur i present om BB i Sollefteå eller BB i Örnsköldsvik ska bort?

– Vi måste komma tillrätta med ekonomin för annars kommer vi alltid bara att prata ekonomi istället för verksamhet.

Du sa att det inte är svårare än att få lönen att räcka till?

– På sikt är det naturligtvis inte svårare än så. Om vi förbrukar mer pengar varje år än vi får in då kommer det naturligtvis inte att fungera, säger Erik Lövgren.

Kanske kan han ha viss hjälp av att komma från Ånge när han ska ta itu med uppgiften, tänker jag? I alla fall om sjuhusen i Sollefteå och Örnsköldsvik ligger i potten. Erik Lövgren slipper ju i alla fall vara orolig för vad väljarna ska säga på hemmaplan och att anklaga honom för att vara partisk blir svårare än om han hade kommit från Sundsvall. Ångeborna har redan tio mil till närmaste akutsjukhus med BB.

Fotnot: Efter att den här artikeln skrevs så har Erik Lövgren i en intervju med SVT:s Mittnytt medgivit att han inte talade sanning ifråga om landstingsdirektören, Anders L Johanssons, avgång. Erik Lövgren uppgav inledningsvis att Anders L Johansson själv bestämt att han skulle sluta under hösten, men säger i intervjun att han inte talade sanning utan att det var han som tog initiativet. Hur det påverkar det kommande valet av en ny ordförande för landstingsstyrelsen återstår att se.