Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska Nordichallen räddas från takras i framtiden

En specialbyggd lufthall föreslås rädda taket i Nordichallen från snömassorna.
Prislappen på den ligger på omkring tio miljoner kronor plus kringkostnader.
– Att förstärka taket skulle bli mycket dyrare, säger Clarence Jonsson, projektledare.

Läs också: TV: Här startar arbetet rädda Nordichallen.

I december är det ett år sedan Nordichallen stängde på grund av att taket riskerade att rasa. I somras genomfördes bytet av takelementen, men det krävs ytterligare åtgärder för att halltaket inte ska behöva skottas.

Den lösning som tjänstemännen föreslår går ut på att placera en uppblåsbar lufthall på taket på anläggningen.

Läs också: Nordichallen kan bli en luftballong

– Den varma luften gör att det kommer att vara plusgrader i den luftfyllda domen vilket tillsammans med den glatta ytan gör att snön inte ligger kvar, säger Clarence Jonsson.

Samtidigt handlar det om en spektakulär anläggning.

– Upp till taknocken på den är det sju meter. Bågformen gör sedan att det blir noll ute vid sidorna, säger Clarence Jonsson.

Hur mycket pengar handlar det om?

– Vi har ett offertförslag på duken som ligger på mellan nio och tio miljoner. Sedan tillkommer montagekostnader. Vi tror att vi får in den i den beslutade budgeten. Några tekniska detaljer återstår också att lösa för oss.

Budgeten ligger på totalt 44 miljoner kronor och 25 av dessa förbrukades i den första delen av projektet. Det har även diskuterats om att förstärka takbågarna, men den lösningen kräver en betydligt större investering.

– Jag vill inte ge någon exakt siffra, men jag kan säga att det handlar om betydligt mycket mer pengar, säger Jonsson.

Beslutet har dragit ut på tiden av olika anledningar.

– Det är administrativa saker som gjort detta. Nu hoppas vi att politikerna kan fatta ett beslut i november och att vi kan montera den i vår, säger Jonsson.

Det innebär att kommunen tvingas lägga ut omkring en miljon kronor på takskottning i vinter.

– Även om det skulle bli ett beslut i november så blir tiden för knapp att sätta upp den. Det är inget att göra åt detta, säger Jonsson.