Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska pengaflykten till Birsta stoppas

Kampen mot Sundsvall och Birsta har startat.
Vi har gjort ett avstamp, nu vet vi vad vill, säger Lennart Ögren, ordförande i köpmannaföreningen.
Det handlar om att rädda den halv miljard som Östersundsborna varje år spenderar i Sundvall-Birsta-området.

År efter år har handlare i Östersundsregionen konstaterat att mycket pengar spenderas utanför länet.

Vi har gjort en bedömning att det totalt är 800 miljoner kronor, där då 500 miljoner rör Sundsvall-Birsta, säger Lennart Ögren.

Han är ordförande i Stor-Östersunds köpmannaförening, som nu tagit beslut om att ta steget in i organisationen Svensk handel.

Föreningen gjorde under fjolåret en stor undersökning i syfte att kartlägga den aktuella situationen. Det var ingen munter läsning, då det konstaterades att jämtlänningarna var flitigast i hela landet att göra sin sällanköpshandel utanför länet.

Det viktigaste var att vi nu fick ett avstamp och att vi alla är eniga om tagen, säger Lennart Ögren.

Handlarna i regionen har efter den utredning som gjordes bestämt sig för att satsa på centrumhandel samt externhandel i Lillänge köpcenterområde i närheten av Odenskog.

Tankegångar som Lars G Ohlsson, Svensk handel i Sundsvall, ställer upp bakom.

Externhandel måste vara samlad på ett område. Handel föder mer handel och folk åker inte runt på flera ställen, säger Lars G Ohlsson.

I Östersund har verkligen externhandeln spretat i flera riktningar.

Satsningar har gjorts i Krokom (några mil väster om stadskärnan), i Lillänge samt på Södra Bangårdsgatan där bland annat ÖB, Sängjätten och Granngården huserar.

Det som komplicerar bilden ytterligare är det faktum att ICA Maxi nu bestämt sig för att satsa i ett helt nytt område på gammal militärmark där I 5 en gång i tiden huserade. Mitt mellan den nya fotbollsarenan och Miloverkstaden samt bara en straffrunda från skidskyttestadion startade de ett bygge tidigare i höst. I september nästa år ska portarna slås upp.

En placering som köpmannaföreningen långtifrån applåderar.

Näe, det här är inte bra. Men nu har vi fått garantier från politiker att ingen ytterligare etablering ska göras där och det är viktigt, säger Lennart Ögren.

För det är som sagt var i Lillänge som externhandeln ska byggas ut enligt en enig handlarkår.

Vi har sagt så och det är viktigt för folk som investerat i området att inte förutsättningarna ändras, säger Lennart Ögren.

Tanken är att Lillänge ska växa mer och mer.

Sedan tidigare fanns ett 10-tal affärer i Odensbacka-området, där Lillänge ligger. Det stora dragplåstret blev den byggnad som idag innehåller de 14 butiker som slog upp portarna 2004.

Vi är överens om att vi behöver ett bredare utbud av butiker för att bli ännu attraktivare, säger Lennart Ögren.

Vad krävs – ett IKEA?

Nej, det finns i Sundsvall och Trondheim. Vi måste få en bättre bredd inom många butiksområden helt enkelt, säger Lennart, som hoppas att Lillänge inom några år ska ha ett 50-tal butiker.

Någon tävlan mot Sundsvall och Birsta ser han det inte som.

För oss gäller det att göra vår egen handel så attraktiv som möjligt då det inte bara är 800 miljoner det rör sig om utan också en massa arbetstillfällen, säger Lennart Ögren.

Ja, och det är inte enbart en fråga för handeln.

Det gäller hela besöksnäringen. Kasinot i Sundsvall och många nöjesarrangemang bidrar till detta och där måste vi i Östersund bli bättre, satsa mera, säger Lennart Ögren.

Samtidigt som han och alla andra jämtar tvingas konstatera att miljardsatsningen Björntanden, ett hotellbygge ovanför slalombacken på Frösön, läggs i malpåse.