Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska servicen säkras på landet

Livet på landsbygden ska bli attraktivare.
Det är visionen bakom kommunens förslag till nytt landsbygdsprogram som pekar ut nio olika ”serviceorter”.
Just nu har Sundsvallsborna chansen att tycka till.

– Det är väldigt lätt hänt vi fokuserar väldigt mycket på Sundsvalls stad, hamn och tätorterna, men det är faktiskt så att alla medborgare är skattebetalare och att hela kommunen gynnas av att alla kommundelar växer, säger Hans Forsberg (C), ord­förande för Infrastruktur- och serviceutskottet.

Själv är han mer än nöjd med att det finns ett förslag. När medborgarna sagt sitt så blir det kommun­fullmäktige som tar det ­av­görande beslutet.

Hur viktigt är det att folk tycker till?

– Vi har redan haft dialogmöten där vi fört förutsättningslösa diskussioner med medborgarna i de olika kommundelarna och tagit in deras synpunkter. Nu finns det innehåll som jag vill att medborgarna ska tycka till om. Det är nu den möjligheten finns, så det är jätteviktigt.

Förra gången kommunen antog ett landsbygds­program var 2006. Då blev resultatet en hyllvärmare, som inte fick någon politisk betydelse. När Centerpartiet försökte skaka liv i frågan under den förra mandatperioden fick de inget gehör, enligt Hans Forsberg. Missnöjet bidrog till att de i stället valde att samarbeta med Social- demokraterna och Vänsterpartiet efter valet 2014.

Vad talar för att det inte ska bli på samma sätt med här landsbygdsprogrammet?

– Det här är tydligare, mer konkret avgränsat och framför allt har vi krav på uppföljning. Det förra programmet hade ingen deadline, utan kunde leva på i evighet. Det här dokumentet ska leva på till 2021 och sedan ska det utvärderas på nytt. Genom att det är tidsbestämt och utpekat vilka nämnder som är ansvariga, och att man ska återrapportera, så blir det ett tryck på hur man lever upp till dokumentet. Det fanns inte i det förra.

Vilken är den enskilt viktigaste frågan för landsbygden?

– Det som vi från Centerpartiets håll uppfattar som grundläggande kommunal service. Men de menar vi kollektivtrafik, bredband och tillgång till skola, barnomsorg och omsorg. Det som gör att man har möjlighet att flytta ut, bo, jobba och leva på landet.

Om Hans Forsberg får som han vill kommer landsbygdsprogrammet att bli det vägledande för kommunala beslut, som rör landsbygden. Det kan till exempel handla om beslut som rör skolan, omsorgen, kollektivtrafiken eller bredbandsutbyggnaden. Hans Forsberg talar om att beslut ska ”landsbygds­säkras”.

Vad får det kosta?

– Vi sätter inte ut några pengar, utan pekar ut områden där vi ger ansvar till olika nämnder och förvaltningar och det är de som bäst vet hur man kan göra det här ekonomiskt.

Programmet pekar även ut nio serviceorter fördelade över de sju kommun­delarna i Sundsvall. I varje serviceort ska kommunen garantera att det finns kommunal verksamhet.

– Ja, det är något vi har drivit på och efterlängtat, att kommunen ska definiera och förklara vad kommunen är beredd att garantera ska finnas, säger Hans Forsberg.