Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska socialnämnden stoppa sitt skenande underskott: "Tuffa beslut väntar"

Socialnämnden i Sundsvall, tyngd av mångmiljonunderskott, ger sig nu på konststycket att försöka få siffrorna att gå ihop.
– Balanserad budget 2017 är realistiskt, säger Malin Larsson, socialnämndens ordförande.

Nämnden omsätter i runda slängar 1,8 miljarder kronor och har de senaste åren brottats med skenande underskott. För 2015 väntas minustalet bli omkring 175 miljoner och Malin Larsson anger nu tonen för vad som väntar:

– För att vända ekonomin måste vi ta en hel del tuffa beslut. Även om jag upplever att det finns en stor förståelse tror jag ändå att det är svårt att förbereda sig på vad det kommer att innebära i praktiken.

I somras fattade nämnden beslut om en särskild handlingsplan. Flera åtgärder i den handlingsplanen börjar genomföras under december och januari, bland annat översyn av riktlinjer och schablontider samt anpassad bemanning i hemtjänst och på äldreboenden.

Läs också: Socialförvaltningen går back – med ytterligare 50 miljoner

På onsdag nästa vecka beslutar nämnden om flera åtgärder för att komma i balans. På bordet ligger följande förslag:

► Tiden för mathållning minskas med 5–10 minuter per person och dag. Från 60 minuter till 50 minuter.

– Det handlar främst om att kvaliteten förbättrats avsevärt vad gäller potatis. Vi behöver inte längre avsätta extra tid för att koka potatis på plats, säger Malin Larsson.

► Beviljad tid för sociala aktiviteter ses över. Möjligheten att kunna utnyttja och samordna sociala aktiviteter gemensamt ska ses över.

► Översyn och införande av riktlinjer för kommunal ledsagning.

► Möjligheten att införa trygghetssamtal som beviljad insats ses över.

► Fortsatt införande av lyckade arbetsplatsarbeten som Skönsmomodellen, där medarbetarna planerar verksamheterna utifrån brukarnas behov.

Besluten bör kunna tas utan att det ska gå stick i stäv med brukarnas önskemål och behov, anser Malin Larsson.

– Visst kan det på vissa håll upplevas som en kvalitetssänkning, men det kan även vara så att vi ibland gjort för mycket. Jämfört med andra kommuner har vi hög bemanning utan att ha bättre kvalitet, säger Malin Larsson.

De nya besluten kommer att innebära ett förändrat arbetssätt för medarbetarna. Brukarna kommer dock även fortsättningsvis att få samma insatser som tidigare, om än i mindre omfattning.

Vid sidan om detta arbetas även med till exempel att få ned sjukskrivningstalen och en effektivare förvaltning.

– Raden av beslut kommer att leda en bra bit på vägen mot budgetmålet redan nästa år. Att vi kan presentera en balanserad budget 2017 är realistiskt, säger Malin Larsson.