Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska Stödeborna få bättre säkerhet vid stormar och oväder

Sundsvalls kommun ska möjliggöra för reservkraft vid oväder i Stöde.
Det gäller framför allt servicehuset Knutsgården och äldreboendet Knutshemmet.

Annons

Oväder har de senaste åren orsakat återkommande störningar i elnätet. Värst drabbade är hushåll och verksamheter i kommundelar långt från centrala Sundsvall. Nu vill kommunen satsa på att säkra viktiga samhällsfunktioner genom så kallad reservkraft.

– Med reservkraften kan viktiga verksamheter fortsätta att fungera om elnätet går ner. Lokala kök kan då också fortsätta leverera mat till skola och vård här, säger Gunnar Åberg, säkerhetschef i Sundvalls kommun.

Kommunstyrelsens vice ordförande, Bodil Hansson (S), ska i morgon inviga satsningen på Knutsgården i Stöde.

– När det sker samhällsstörningar är det ofta infrastruktur i kommundelar en bit ut som tar tid att återställa. Särskilt viktigt är det att så här känsliga samhällsfunktioner kan fungera normalt i alla lägen, säger Bodil Hansson.

Det finns även planer på utbyggnad av reservkraften på fler platser i Sundsvall.

– Äldreboendet Attmarhemmet utanför Matfors finns inplanerat. Men vi kan inte riktigt säga när det blir av ännu, säger Bodil Hansson.