Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska Sundsvall bli bäst i Skandinavien på friluftsliv

För några år sedan var vi bäst i Sverige. Nu ska Sundsvalls nye friluftsstrateg ta Sundsvall till friluftstoppen i Skandinavien.
– Det är ett tufft mål, absolut, men jag tycker att man måste ha en hög ambition och vi ligger långt fram i Sverige, säger Anders Erlandsson.

Efter årsskiftet lämnar Anders Erlandsson jobbet som systemförvaltare för att bli kommunens nye friluftsstrateg. Målet är att göra Sundsvall till Skandinaviens bästa friluftskommun.

– Det finns absolut potential. Det som saknats har varit den här strategiska planen för att nå upp på en högre nivå. Sedan gäller det ju att jobba med frågorna kontinuerligt och se till att underhålla anläggningarna och att man vågar satsa på det från kommunen, säger han.

Sundsvall har tidigare visat sig vara en friluftskommun att räkna med. Men det finns områden som kan förbättras. Undersökningar som gjorts visar att skidåkning är viktigt för många Sundsvallsbor och på den biten finns en del att jobba med.

– Vi har behov av en rullskidbana, det är väldigt hett och något vi borde kunna klara av att ha. Likaså snökanonanläggningen skulle vi behöva förbättra. Vi borde kunna ha haft skidspår nu egentligen och Södra berget som skidstadion behöver ses över för att kunna få den att bli lite modernare. Men vi får inte tappa friluftsfokuset där.

I Sidsjön är arbetet med att förbättra området i full gång.

– Där breddar man till exempel för cyklister. Just cykel är något som vi ligger lite efter på om man jämför med andra. Det behöver vi titta på, säger Anders Erlandsson.

Anders Erlandsson har ett brinnande friluftsintresse och är gärna ute i skogen själv, till fots eller med cykel eller skidor. Men att jobba inom området blir en ny erfarenhet.

– Det här är något helt annat än vad jag har jobbat med tidigare om man ser till verksamheten. Så det är ett väldigt spännande steg för mig, säger han.