Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så smällde även Sverige igen dörren

Annons

Vad beror det på att så många människor samtidigt, under så stora umbäranden, åker genom land efter land i Europa för att söka asyl i Sverige? Antagligen för att de har hört talas om att det är här som de bästa förutsättningarna finns för att bygga en ny framtid. En snabb asylprövning, ett uppehållstillstånd, en bostad, ett jobb. Ett liv. I Sverige är chansen störst att få en bra framtid.

Det är ett rykte att vara stolt över. Men när det inte stämmer längre, vad gör man då? Jag har hört flera flyktingar uttrycka sin förvåning över Sverige på sistone: "Varför tar ni emot så många flyktingar när ni inte klarar av det?"

Det är sådana reaktioner som kan vända på perspektiven. Att fortsätta ta emot 10 000 flyktingar i veckan är kanske inte det mest generösa och ansvarstagande vi kan göra?

Om flyktingströmmen fortsätter i samma takt som idag kommer Sverige att ha tagit emot ytterligare en halv miljon flyktingar om ett år. Hur lång är väntetiden på ett asylbeslut då? Hur lång är väntan på att få lämna ett asylboende och flytta till en lägenhet? Hur många år tar det att få jobb?

Det är inte matbrist vi talar om, inte fattigdom och kyla. Men det är väldigt, väldigt långt till en ljus framtid för de nyanlända som kommer till Sverige då.

Det är mot den bakgrunden man ska se regeringens förslag om skärpningar i flyktingmottagandet. Var och en kunde se att förslagen värkts fram under stor vånda. Allra mest led Åsa Romson (MP), som var nära gråten.

Men är det inte det som kännetecknar en ansvarsfull regering, att de fattar beslut som de anser vara nödvändiga, även om motviljan är stark?

Med det vill jag ha sagt att jag förstår bakgrunden till förslaget, men inte att jag håller med om allt i enskilda delar. Att avvisa samtliga flyktingar som inte har pass genom id-kontroller på bussar och färjor är farligt nära ett brott mot asylrätten. De flesta som kommer till Sverige har inga id-handlingar och får därmed inte ens chansen att söka asyl. Det är ett drastiskt förslag som kommer att drabba många hårt.

Tillfälliga uppehållstillstånd försvårar integrationen. Det var en dålig idé förra gången och det blir inte bättre när man nu vill utöka beslutet till att även gälla barnfamiljer.

Medicinsk åldersbestämning av ensamkommande är inte rättssäkert, enligt experterna. Det räcker som argument för att inte införa det.

Det är smärtsamt att se regeringen systematiskt slå sönder vårt goda rykte genom att skicka signaler om "miniminivåer" på mottagandet. Från att ha haft Europas mest generösa flyktingpolitik har Sverige blivit ett land som "smäller igen dörren framför flyktingarna", som The Guardian skriver.

Men med ett undantag, Jonas Sjöstedts förslag om att hålla inne EU-avgiften (ett bra förslag), så var det som förenade alla kritiska röster i tisdags bristen på alternativ.

När EU:s flyktingpolitik har havererat kan inte Sverige ensamt hålla ställningarna. Visst är det lätt att instämma med den anonyma FN-tjänsteman som konstaterade att "den sista humanitära bastionen har fallit". Men det är sannerligen inte Sverige som har rivit den. Det är EU.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel