Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så tycker pensionärerna själva om matlådorna

Testpanelen i #enlådamat har sagt sitt om den mat som pensionärerna i Sundsvall får äta. Nu berättar de som äter maten varje dag om testet verkligen överrensstämmer med verkligheten.

Annons

I köket på Tomtegränd tillagas 500 matlådor om dagen som sedan skickas ut till äldre i Sundsvall. Där finns även en restaurang där gäster kan samlas för att umgås och äta. 93-årige Lennart Nydén och 85-årige Hugo Törnblom har träffats där under de senaste två åren. För dagen har de tagit för sig av ugnspannkaka och morotssoppa.

– Vi har ingenting att klaga på gällande maten. Du borde prova själv. Jag tror inte att du har ätit någon godare soppa, säger Hugo Törnblom och fortsätter:

– Det var synd att den dåliga matlådan som kvinnan i Skönsberg fick kom från just det här köket. Men det måste ha varit ett olycksfall i arbetet.

Walborg Johansson, 84, har ätit på restaurangen i fyra år och välkomnar att bland andra kommunalrådet Peder Björk (S) och socialnämndens ordförande Malin Larsson har deltagit i #enlådamat.

– Det är väldigt bra att de gör det här, för det är väl ingen som har kollat något på det här tidigare, säger hon.

Det är främst de kokta grönsakerna som har fått låga betyg av testpanelens medlemmar. De har bland annat beskrivits som "smaklösa" och mer råkost efterfrågats. Detta är något som Walborg Johansson håller med om.

– Grönsakerna är alldeles för kokade, så det finns ingen näring i dem. Inte är de särskilt goda heller. De blir alldeles för mjuka, säger hon.

Kritiken mot projektet har främst handlat om att testet avslöjades i förväg. Skeptiska läsare har frågat sig om inte kökspersonalen kommer att anstränga sig extra då de vet att maten kommer provas.

– Det tror jag inte. De har nog fått en låda ur produktionen, men sedan kanske det har varit lite extra noggrant. Det vet jag inte, säger Hugo Törnblom.

Trots att de är nöjda med maten finns det en sak som Hugo Törnblom och Lennart Nydén känner att de vill klaga på.

– Det är en skandal att den här restaurangen inte kan vara öppen på helgerna också. Vi som bor här skulle verkligen uppskatta att få komma hit och äta tillsammans även då, säger Lennart Nydén.

Läs mer:

Välkommen på lunch – så smakade kommunens matlåda

Peder Björk om hemtjänstmaten: "Jag önskar att fler fick möjlighet att ta del av den"

"Det är samma mat som vanligt och ingen skillnad"

Testpanelen om kritiken mot #enlådamat: "Vi har inte fått någon annorlunda behandling"