Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så undviker du tuppäggen

I dag träder förbudet mot elektroniskt sorterade ägg i kraft, och risken är att din sockerkaka eller påskmiddag helt förstörs av ett tuppägg.

Hittills har de enstaka tuppäggen sorterats ut vid genomlysningen – nu måste det göras av konsumenterna.

– Men det är ganska lätt att hitta dem om man vet hur man gör.

Tuppäggen är lite tyngre och så kluckar de på ett speciellt sätt om man skakar dem, säger Else-Marie Aronsson i Gökböle. Hon har fortfarande på hobbybasis kvar den lilla hönsgård som hon ärvde av sin far.

– Inte blir det mycket pengar, men har man levt med dem hela livet går det liksom inte att vara utan dem. Det är ju lite sällskap också, säger Else-Marie Aronsson.

Enligt EU:s nya livsmedelsförordning kan genomlysning av ägg frigöra ett enzym i äggvitan som tros ha ett samband med benskörhet. Från och med i dag får genomlysta ägg inte säljas i butikerna. Sveriges äggproducenter har protesterat, och säger att någon ny teknik för att sortera bort tuppäggen ännu inte finns på marknaden.

– Det är helt bedrövligt. Man tycker att de kunde ha väntat till hösten med förbudet. Påsken känns som en mycket olämplig tid att utsätta äggkonsumenterna för prövningar, säger Ernst Igglund, presstalesman för äggproducenterna.

I många länder anses tuppäggen vara en delikatess. I Frankrike används de exempelvis som smakförstärkare i vissa mögelostar. Men i Sverige har man av tradition skytt tuppäggen, och redan 1913 lanserade Atlas Copco sitt första äggsorteringsverk för mindre jordbruk. En helt mekanisk historia, som sedan 80-talet ersatts av genomlysning med gamma-lampor.

– Jag har ju pappas sorteringsverk kvar någonstans på logen. Men det är utslitet och rostigt. Här blir det ju inte mer än 100 ägg om dagen, och jag har ju tid att sortera dem för hand. Ungefär vart tjugonde ägg är tuppägg. De smakar förfärligt, men katten gillar dem, säger Else-Marie Aronsson.

Det är i dag inte många svenskar som vet hur ett tuppägg smakar. Skillnaden består i att tuppkycklingarnas gula innehåller ett manligt könshormon som ger en frän bismak. Gulan är också kompaktare, samtidigt som vitan inte riktigt fyller ut skalet. Därav tyngden och kluckandet. När man knäcker ägget syns även en blåaktig missfärgning i vitan.

De nya EU-reglerna innebär alltså att det blir upp till konsumenten att känna igen tuppäggen.

– Jag förstår om många tycker det blir besvärligt. Men man lär sig ganska snabbt, säger Else-Marie Aronsson. Men från min gård blir det i alla fall bara hönsägg även i framtiden.