Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så vinner Löfven väljarnas förtroende

Det låga opinionsstödet för Socialdemokraterna är en paradox. En stor del av befolkningen, framförallt unga, gillar de socialdemokratiska värderingarna om jämlikhet, rättvisa och trygghet. Sveriges unga vill se ett samhälle som håller ihop och att politikerna ska prioritera jobb, skola och välfärd. Men det är uppenbart att något saknas. Glappet mellan det regeringen säger och det människor upplever i sin vardag är för stort. Nu måste Stefan Löfven visa att han förstått signalen från väljarna.

Viktiga uppgörelser har drivit samhällsutvecklingen framåt. Men att komma överens är inget självändamål. Löfven måste överge tanken om att regeringen är beroende av borgerligheten. Om högern väljer att rösta ned regeringens förslag i riksdagen så är det deras ansvar. De får stå till svars varför de säger nej till regeringens satsningar.

Många upplever att regeringen lovar mycket men håller lite. Nu krävs ett jämlikhetsprojekt, en riktning för all politik regeringen presenterar. Syftet ska vara att minska klyftorna i samhället, genom rejäla satsningar på trygga jobb, minskad segregation i skolan och bostäder åt unga. Det behövs en välfärdsgaranti genom höjda statsbidrag till kommunerna för att garantera vård, skola och omsorg även om utmaningarna blivit större på grund av flyktingmottagandet.

För att regeringen ska kunna genomföra ett kraftfullt jämlikhetsprojekt krävs ekonomiska muskler. Idag sker regeringens satsningar i för låg takt och omfattning. Det finns ett starkt behov av ökade investeringar. Finansministern står i ett läge med stora samhällsbehov samtidigt som ekonomin är urstark. Det finns definitivt utrymme att höja skatten och att låna till viktiga projekt.

Vi förväntar oss att Magdalena Andersson senast i vårbudgeten lägger fram förslag som riktar om den ekonomiska politiken och att Löfven med kraft pekar ut riktningen för regeringens jämlikhetsprojekt, oavsett om högern vill samarbeta eller inte. Så kan Löfven vända utvecklingen i Sverige och vinna väljarnas förtroende.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Philip Botström

Förbundsordförande, SSU

Lisa Lööf

Ordförande SSU Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel