Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sadistisk pedofil på rymmen

Mannen vårdades på rättspsyk i Sundsvall efter att ha begått sadistiska sexövergrepp på barn.
Den 26 maj rymde han trots att han hade två från personalen med sig under permissionen i Söderhamn. Dagarna innan hade han hämtat ut ett pass.

Enligt personal på kliniken bedöms han som en extremt farlig och sadistisk pedofil. Och han är fortfarande på rymmen efter två veckor.

– Han har inga trevliga domar men vad jag förstår är det inte överfallsdomar. Men vi ser risker med honom, absolut. Det är oerhört olyckligt att han befinner sig på fri fot, säger ställföreträdande klinikchef Bengt Eriksson på rättspsykiatriska kliniken.

Att mannen nyligen hade skaffat sig pass är inte heller bra tycker Bengt Eriksson, men det finns inget förbud mot det. Inte ens för den som sitter på sluten avdelning med särskild utskrivningsprövning.

– Men jag tror inte att han har åkt utomlands. Vi larmade polisen en halvtimme efter försvinnandet och då sattes han upp på en spärrlista. Om han hade försökt åka hade han stoppats i passkontrollen.

Bengt Eriksson ser risker med att mannen befinner sig utanför kliniken, men eftersom han inte tidigare gjort sig skyldig till överfall så bedöms det inte vara någon omedelbar fara.

Det är inte första gången som en patient som är på permission tillsammans med två från personalen lyckas rymma.

– Det har hänt förut. I det här fallet har övervakningen fallerat. Vi bedömde det inte som att han var särskilt rymningsbenägen men det finns en rymningsrisk för många patienter. Vi tittar nu på det här, för det är besvärande att det hände igen.

Behövs det tre personal för att en person inte ska kunna rymma?

– Generellt inte, två brukar vara tillräckligt. Men det händer också att det är tre.

Hur lyckades han genomföra rymningen?

– Det vill jag inte säga. Personal som var med skulle känna obehag om jag berättade det.