Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säg nej till barnäktenskap

Annons

I september 2013 skrev den arabiska tidningen Albayan om den åttaåriga flickan Rawan som giftes bort till en fyrtioårig man i sitt hemland Yemen. När den 40 åriga maken skulle ha samlag med henne under bröllopsnatten, dog Rawan av allvarliga skador i hennes underliv, orsakade av den barbariska maken och hans sexuella övergrepp.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Barnäktenskap är förbjudet i Sverige. Ändå är det många barn, framförallt flickor som gifts bort utan att de svenska myndigheterna gör något åt saken. Det talas ofta i Sverige om huruvida vi tar emot flyktingar, ifall det är lagom antal, eller som många utrycker sig, att vi tar emot alldeles för många.

Vi liberaler anser att antal flyktingar och asylsökande inte är ett problem och har aldrig så varit. Problemet är att svenska myndigheter inte vet hur de ska hantera flyktingar, deras olikheter och mångfald. Därför framstår de ofta som handlingsförlamade. För att lyckas i vår mångfald och integration måste myndigheter inneha de kompetenser som krävs för att kunna använda sin handlingsförmåga utifrån svenska lagar och regler.

Barnäktenskap är ju en av dessa lagar som många gånger inte följs då det gäller nyanlända barn. Samtidigt som de sociala myndigheterna i Sverige ser på och blundar för problematiken. Sveriges Radio har i höstas gjort en kartläggning av sex olika kommuner gällande barnäktenskap. Det visar sig att svensk lag inte följs och att sociala myndigheter inte vidtar åtgärder.

Liberalernas ledare Jan Björklund har krävt att regeringen ska tillsätta en haverikommission som får i uppdrag att utreda sociala myndigheters agerande efter att asylsökande barn som är gifta fått bo tillsammans med sina makar, trots att barnäktenskap är förbjudet i Sverige. Björklund anser att det inte är acceptabelt att svenska kommuner placerar minderåriga flickor hos vuxna män.

I Sverige idag placeras många flickor med männen de gifts bort med i hemlandet trots att svensk lag förbjuder barnäktenskap. Detta vill vi inom Liberalerna ändra på. Vi anser att barnäktenskap ska stoppas, barnäktenskap är inte acceptabelt, och vi kräver att svenska lagar ska följas. De sociala myndigheterna måste börja agera utifrån ett barnperspektiv.

Givetvis ska det finnas undantag i sällsynta fall precis som i alla regler och lagar. Exempel på detta kan vara en person som ska fylla 18 år om en eller två månader och är gift och bor tillsammans med en 18-årig partner. Men vi måste trots allt ha en klar och tydlig grundregel som ska följas så väl av nyanlända, invandrare och eller svenskfödda. Den svenska lagen är till för alla och ska också följas av alla.

Rawan dog som ett offer för vuxnas hänsynslöshet och deras oförmåga att kunna skydda henne. Det finns en hel del flickor som har samma öde som Rawan ute i världen. Vi Liberaler vägrar att acceptera detta i vårt land. Vi Liberaler säger nej till barnäktenskap.

Fáten Nilsson (L)

Ledamot i Nämnden för Arbetsmarknad Vuxenutbildning och Integration, Sundsvalls kommun

Maria Lilja (L)

Ersättare i Nämnden för Arbetsmarknad Vuxenutbildning och Integration, Sundsvalls kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel