Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säg nej till flumskolan

Replik.

Göran Hådén, riksdagskandidat för miljöpartiet, skriver tillsammans med tre partikamrater en anmärkningsvärd debattartikel om skolpolitiken i ST (6/4). I den redogör han för Miljöpartiets vision, där lärarnas utbildande roll ersätts med att de i stället ska handleda elever, där betyg inte ska finnas och där inte ens kunskapstester är viktiga. Den politiken har ett namn. Flumskola.

Problemet för Miljöpartiet är att vi provat den vägen med svenska skolan. Betyg i tidiga åldrar togs bort på sjuttiotalet och lärarnas roll i klassrummet degraderades, inte minst i samband att skolan kommunaliserades. Resultatet av det ser vi nu hos de årskullar som lämnar den gamla skolan. Sverige tappar mark i internationella undersökningar, både vad gäller kunskaper och kreativitet.

Ska den svenska skolan ta tillbaka sin konkurrenskraft måste skolan, med utgångspunkt i elevernas behov, ha fokus på kunskapsuppdraget. Kunskaperna måste följas upp löpande under läsåret (prov). Elevernas kunskaper sättas i ett större sammanhang och kommuniceras med både elever och föräldrar (betyg). Att detta behövs visar inte minst att både nationella prov och betyg har ett mycket starkt stöd i lärarkåren.

Skolan ska ge alla elever möjlighet att lyckas. Därför har Folkpartiet genomfört den största omläggningen av den svenska skolan sedan folkskolans införande. Satsning på läraryrket, ny läroplan och ny lärarutbildning är några viktiga exempel. Detta år förstärker vi det med särskilda satsningar på lågstadiet. Allt i syfte att höja skolans resultat.

Låt oss inte riskera detta genom att anamma Miljöpartiets sjuttiotalspolitik.

Lars Persson (FP), Kommunalråd Sundsvalls kommun, Förstanamn på Folkpartiets riksdagslista

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel