Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säg till mig att det inte finns något patriarkat

Annons

Jag brukar säga att det finns två sorters människor. Typ, det finns två sorters människor – hundmänniskor, och alla andra. Eller, det finns två sorters människor – de som gillar sin egen status på Facebook, och alla andra. Eller, det finns två sorters människor – de som inte gillar Pågen-gifflar, och alla andra. Och det blir ju egentligen flera olika sorters människor och matte var aldrig mitt ämne. Men det finns två sorters människor – de som väljer att se verkligheten även om den sticker i ögonen, och de som säger att det inte finns något patriarkat. Det finns inget patriarkat säger de, och så rycker en början till ett hånflin i mungiporna.

Det är nu jag ska börja rabbla exempel som bevisar motsatsen. Jag ska redogöra för hur hela världen styrs och ägs av män och förklara att det är märkligt eftersom hälften av jordens befolkning är kvinnor. Jag ska prata om löneskillnader könen emellan och berätta för er att en kvinna naturligt tystnar om en man tar ordet. Jag ska ställa öppna frågor som varför det platta slagträet kallas kärringträet och varför tjejbaciller är äckliga. Eller varför Bertil, Ivar, Niklas, Gustav och Olof blir bingo istället för Berta, Inger, Nikolina, Greta och Ofelia. Jag ska ifrågasätta det faktum att man använder ordet man i ett upplyftande syfte och ordet kvinna i ett nedlåtande. Och så kan jag dra lite snabbfakta om våldtäkt och berätta att cirka 98 procent av de som våldtar är män och cirka 90 procent av de som blir våldtagna är kvinnor.

Men kom och säg till mig att ett patriarkat inte existerar. Kom och säg att jämställdhet är ett faktum och att kvinnor också äger och styr världen vi lever i. Kom och berätta för mig, så ska jag berätta för dig, att om kvinnor styrde världen, skulle vi inte ha i närheten av så mycket våldsbrott som vi har i dag. Och innan Jante-Sverige bajsar i den metaforiska brallan ska jag inflika och säga att jag duktigt generaliserar nu. Men: Om kvinnor styrde världen skulle män som våldtar stå till svars inför en lagstiftning som inte delar ut straff jämförbara med utegångsförbud och indragen veckopeng. Om kvinnor styrde världen skulle kvinnor inte vara förtryckta och några krig skulle inte finnas. Varför? För: Kvinnor misshandlar inte, kvinnor våldtar inte, kvinnor förtrycker inte och kvinnor krigar inte. Men kom och säg till mig att det inte finns något patriarkat.

Deniz Fryksell

Tycker som Marilyn Monroe att women who seek equality with men, lack ambition.