Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Saga köpte renoveringsobjekt själv: "Har slagit bort väggar, snickrat, målat och tapetserat"

I lugnet i Sörberge med skogen och älven på varsin sida huset bor allkonstnären och univeristetslärarinnan Saga Dorani.
"Jag har förlorat många budgivningar, men jag ser det som en välsignelse eftersom jag vann det här till slut", säger Saga Dorani och visar stolt upp sitt fina hem.

De intensivt bruna ögonen glittrar och med ett härligt skratt hälsar Saga mig välkommen. Här på en återvändsgränd längs Indalsälven i Sörberge står husen på rad i ett lummigt och lugnt område. Fönstret på ovanvåningen har en otrolig vy över älven. Där sitter Saga och skapar sina konstverk. Villan som är byggd 1969 behövde kärlek och omsorg och det har den fått.

I två år har Saga slitit hårt och format husets insida till sin stil.

– Jag har slagit bort väggar, snickrat, målat och tapetserat och den här sommaren har jag fått hjälp av min pojkvän och pappa att snickra en altan. Jag visste precis hur den skulle se ut, berättar Saga.

Den gammalsvenska stilen är genomgående i hennes hus. Det är ljust och broderade väggbonader samsas med spetsdukar och gamla skolplanscher med motiv hämtade från bibeln. De vackra äkta persiska mattorna som pryder vardagsrumsgolvet har Saga fått av sin pappa när han kom hit från Iran.

– De var de första blå sakerna som flyttade hem till mig när jag bodde i lägenhet. Det är från dem som jag hämtat färgskalan till det övriga i huset.

Vid nio års ålder kom Saga, hennes bror och mamma till Sverige från Iran.

– Vi var politiska flyktingar och hade sådan tur när vi fick en värdfamilj i Sulå i Kovland.

Det var där hemma hos Margit och Rolf som hon introducerades de till de svenska traditionerna, kulturen och det svenska livet. Drömmen om ett eget hus har alltid varit stark för Saga.

– I framtiden vill jag bo långt ute på landet, äga en traktor och komma in och lukta sågspån och dricka kokkaffe, precis som Rolf gjorde, minns hon och skrattar.

Att rota sig och köpa ett hus har varit ett av hennes stora mål i livet delat med att utbilda sig och skaffa motorcykelkort.

– Jag tycker om att umgås med min familj och jag är väldigt hemmakär. Jag tror det beror på att jag blev uppryckt från min släkt och mina vänner som barn.

Favorittapeten i hallen var köpt långt innan Saga ägde huset. Hon fastande för den gamla stilen och för att den kändes rätt med små kors i kornblå färg.

Läs även: Mira Eriksson byggde sitt drömhus på Tynderö

Tron på Gud lyser igenom i hemmets detaljer.

– Det är svårt att sätta ord på sin tro, men för mig betyder det så otroligt mycket. Som ung var jag agnostiker och sökte eftersvaren på livets stora frågor i olika heliga skrifter och texter om religion. Jag hittade hem i Bibeln och sedan dess har jag aldrig varit ensam utan haft en relation med Gud.

I det vita soffbordet med glasyta ligger viktiga och vackra saker för Saga. Snäckorna kommer från en strand i Iran som hennes mormor samlat, korset är en gåva från en nära vän.

Vardagsrummets alla möbler och ytor är vita utom det gamla matbordet från 1800-talet och Sagas egna konstverk. Det mesta, nära på alla möbler är fyndade på loppis och ommålade eller förändrade så som hon vill ha dem.

Titta in hos: Christian Beijer: "För mig är vitt något som ska täckas med färg"

Saga är konstnär när hon inte lär ut pedagogik på Mittuniversitetet. Hennes motiv gör både barn och vuxna harmoniska. Målningarna trycks även upp på tyg och blir till kuddfodral och väskor. De kan även dimpa ner i någons brevlåda i form av ett vykort. Det som uppskattas och säljs mest är motiven för barn.

– Jag brukar säga att jag är beroende av att skapa, jag ser nästan aldrig på tv och om jag ser någon serie så stickar jag gärna samtidigt. Kreativitet är något som kommer naturligt för mig, vare sig det är i trädgården, i ateljén, i köket, med kameran eller vid symaskinen. När jag målar har jag en känsla jag vill förmedla och ser i huvudet exakt hur det ska se ut innan jag börjar måla. Blir det inte riktigt så som jag ser det så gör jag om det igen. Till en gräns förstås, allt måste inte alltid vara så perfekt.

Instagram och webbshopen Saga Ateljé är den plattform där hennes kunder hittar henne. De senaste två åren har hon haft en monter på Älvsjömässan och där vann hon pris som besökarnas mest omtyckta. I höst kan man träffa henne på en Hem och bostadsmässa här i Sundsvall.

Vi sitter på bryggan och Indalälvens vågor skvalpar under oss. Det var närheten till vattnet och lugnet på gatan som fick Saga att känna sig hemma här.

– Jag fick ofta en förvånad reaktion när jag berättade att jag skulle köpa hus själv. Jag ville inte vänta på den rätta för då kanske jag aldrig skulle få bo i hus. Men som tur var träffade jag Magnus efter ett år, men vi bor inte ihop ännu.

Maria Eilertsen

BILDEXTRA:

Läs också: Sara och Dennis lämnade Stockholm och hittade lugnet