Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sågar kravet om två sjuksköterskor

Ambulanssjukvårdare kritiserar det kommande beslutet om att ha två sjuksköterskor i ambulansen.

– Det kommer att kosta kring tre miljoner kronor bara att skola in nya medarbetare. Dessutom kommer det att saknas sommarvikarier, säger Gert Thelin, arbetsplatsombud för Kommunal inom ambulanssjukvården i Sundsvall.

ST berättade nyligen om att Landstinget Västernorrland den 19 december väntas ta beslut om att varje ambulans i länet ska ha två sjuksköterskor, varav minst en ska vara specialistutbildad ambulanssjuksköterska.

Gert Thelin och andra ambulanssjukvårdare är kritiska och pekar på att det kommer att kosta 80 000–100 000 kronor att skola in varje sjuksköterska. I dag finns ett 30-tal ambulanssjukvårdare i Västernorrland vilket innebär en extrakostnad på cirka tre miljoner kronor.

– Vi har inte gott om skattepengar och det är våra skattepengar som kommer att användas. Andra landsting som Västerbotten och Norrbotten tycker inte det här är kostnadseffektivt att ha två sjuksköterskor. Någon måste ju köra bilarna, säger Gert Thelin.

Brist på vikarier

En annan stor nackdel är enligt Thelin sommarbemanningen. Med de nya större ambulanserna krävs det C-körkort.

– I somras fick vi bara tag i en vikarie som hade C-körkort och därmed får framföra de stora fordon vi har. Det kommer att bli stora kostnader eller så får de som jobbar kvar arbeta mycket övertid, säger Gert Thelin.

Ambulanssjukvårdarna säger samtidigt att de inte kritiserar sjuksköterskor eller är emot utvecklingen.

– Men varför tar man ett beslut som man inte är tvungen att ta, i stället för att utnyttja personalen så länge de kan och vill jobba vidare, säger ambulanssjukvårdaren Erik Öhlén.

Slöseri med skattepengar

Han tycker att landstinget målar in sig i ett hörn med den föreslagna förändringen.

– Här slänger vi ut pengar på ena sidan och sparar på den andra. Vad håller vi på med? Det är ju våra skattepengar som går åt det här, säger Gert Thelin.

Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Jacomina Beertema (M) har tidigare i en kommentar sagt att förändringen görs för att höja patientsäkerheten. Om beslutet tas i hälso- och sjukvårdsnämnden kommer ambulanssjukvårdarna att fasas ut till 2015.