Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sagolik julstämning i Sörfors

I den dunkla vinkällaren flammar hundratalet värmeljus och det sprakar från brasan.
När Moa Backö slår sig ner får hon höra sagan om gubben Granström som inte tycker om julen.

Man kan tycka vad man vill om julen, men när föreningen Attmarkraft kraftsamlar öppnar de tomteverkstaden, erbjuder sagostunder och bjuder på slädturer bakom en rask rödbrun nordsvensk. Och då infinner sig den stämning som brukar förknippas med midvinterns största högtid.

Landskapet är vackert som ett vykort. De höga granarna har snötyngda grenar och det knastrar under kängorna.

Den här ska jag ge till morfar, säger Philippa Grampeix som inledde besöket kring Smedjan i Sörfors med att pyssla i tomteverkstaden.

Philippa och Melina Welander har påbörjat arbetet med var sin trätomte som ska utrustas med luva och skägg.

Nu tror förstås ST:s läsare att Philippas överraskning avslöjas när hennes morfar läser det här, men det är ingen fara, för han bor i Umeå och kommer inte att få träffa sitt barnbarn förrän strax efter jul.

Melina berättar att hon redan har hunnit julpyssla en del i skolan. Där klippte och klistrade hon ihop ett collage av svart och gult papper och resultatet blev ett stämningsfullt fönster.

En riktig julatmosfär råder i vinkällaren i Sörfors där sagotanten Kicki Unger hade tagit plats i går. Hon hade många sagor på lut och man kan anta att den där gubben Granström blev överbevisad till slut. Kanske fick han omvärdera julen.

Och vad den tredje adventssöndagen anbelangar, så blir den nog aldrig bättre än i Sörfors.