Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sahlins grodor

Sverige är inte längre världens minst ojämställda land. I alla fall inte enligt den senaste rankningen från World Economic Forum. Vi är omsprungna av grannarna i öst och väst – Finland och Norge. Detta har fått s-ledare Mona Sahlin att gå till attack mot regeringen.

Problemet är bara att mätningen avser åren 1998-2006, det vill säga åtta år av socialdemokratiskt styre. Och ett pikant faktum är att Mona Sahlin under några av dessa år själv var jämställdhetsminister. Läge för att trä på dumstruten och be om ursäkt?

Att Finland valt en kvinnlig president, Tarja Hallonen, kan vara det som tippat över vågskålen i finländsk favör. Nu har vi dock ingen president i Sverige, men när den sittande statschefen trillar av pinn så lär väl kronprinsessan Victoria träda in. Frågan är dock om detta verkligen skall ses som ett uttryck för jämställdhet.

Tanken måste vara att vi skall bedömas för våra kunskaper och kvalitéer, inte för att vi fötts till ett visst kön eller fötts inom rätt familj. I så måtto är monarkin ett av de yttersta uttrycken för ett ojämlikt samhälle.