Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SAIK siktar mot USA

För andra året i rad bjuder amerikanska brottare upp till kamp på mattan under SAIK:s lägervecka.

– Vi lär oss mycket av varandra under veckan, men utbytet mellan brottarna är det viktigaste, säger distriktstränare Janne Öhlén.

Det var också just Janne Öhlén som träffade Rob Herman på en internationell tävling för några år sedan. Rob Herman är huvudansvarig tränare vid USOSEC i North Michigan, USA. Det är USA:s enda olympiska utbildningscentrum där lovande brottare drillas för framtiden.

– Vi har ett par OS bakom oss nu där vi inte har presterat, men nu kommer det många unga med potential och vi vill ge dem rätt förutsättningar, säger Rob Herman, som vandrar runt på mattan och vant skriker ut sina order med självklar pondus.

Både de svenska och amerikanska brottarna följer instruktionerna noga.

– Svenska och amerikanska brottare skolas lite olika, jag är helt säker på att vi har mycket att lära av varandra, säger Rob Herman.

SAIK:s Linus Andersson uppskattar att få testa sina grepp och mäta sin styrka mot internationellt motstånd.

– Det är nyttigt att få känna på internationella brottare som gör lite annorlunda än oss. Av vad jag märkt hittills är de väldigt snabba och explosiva, säger han.

Linus Andersson är en av just nu fyra studenter som går på Brottningsgymnasium, tre gånger i veckan får de träna brottning på skoltid. Sedan fyller Linus på med fyra till fem tillfällen på fritiden också.

– Man är alltid taggad när man går hit. Ibland tar man i så mycket att det gör ont, men jag gillar det här sättet att träna.

Det gör amerikanen Curt Calovecchi också som är inne på sitt andra år vid USOSEC.

Han uppskattar utflykten till Sundsvall.

– Jag hoppas att den här erfarenheten ska göra mig till en bättre brottare. De här killarna brottas annorlunda än oss och det finns absolut saker att lära, säger han.