Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säkerhetschefen om händelsen på Västermalms skola: "Kommunikationen var bristande"

Vissa elever låstes in, andra skickades hem och det är oklart vem som tog besluten.
Nu ska plastpistols-incidenten på Västermalms skola utredas.
Gunnar Åberg, säkerhetschef i kommunen, säger att rutinerna bör ses över.
– Det var bra att skolan reagerade men kommunikationen brast lite, säger han.

Några elever såg på torsdagen två personer med pistolliknande föremål på Västermalms skola, och berättade det för personal. Personalen agerade och sex till sju klasser låstes in i klassrum, andra elever skickades hem.

Det bekräftades senare att det handlade om platspistoler och att skolans säkerhet inte var hotad.

Nils Nyborg, rektor för fordons- och teknikprogrammet, säger att ingen ska ha skickats hem på skolans begäran men föräldrar som ST varit i kontakt med säger att deras barn blev hemskickade och att läget på skolan var förvirrat.

– Jag skulle inte säga att det var förvirrat, men det är klart det finns vissa osäkerheter, säger Nils Nyborg.

Gunnar Åberg, säkerhetschef, ska ha möte med skolledningen på Västermalms skola under nästa vecka för att prata om händelsen och diskutera rutiner.

– När något sådant här inträffar kan de personer som inte har all fakta göra det större än det är. Därför måste informationsflödet fungera, säger han.

Enligt Gunnar Åberg hanterade skolan situationen på ett bra sätt bortsett från en del informationsmissar. Han vill ta fram ett system för hur man på ett snabbt och effektivt sätt kan gå ut med kvalitetssäkrad information.

– Rykten sprids snabbt via sociala medier och många kan bli rädda i onödan, säger han.

Nils Nyborg håller med och säger också att informationen är den största utmaningen.

– Det är svårt att slå Facebook och även ni på ST var snabbare än oss vilket kan göra många oroliga. Det var synd att vi inte hann sammanställa och komma ut med information snabbare, säger han.

Enligt Gunnar Åberg ska alla skolledningar i Sundsvalls kommun utbildas i hur de ska agera vid dödligt våld och vid andra akuta situationer.

– Utbildningen sker i mars och tanken är att alla skolor ska ha samma information, säger Gunnar Åberg.

Han säger att första steget vid en attack är att utrymma skolan, nästa steg är att gömma sig och låsa in eleverna i säkerhet.

– I Sverige finns mycket vapen på drift, men det vi vet är att det inte handlar om automatvapen, så tänk dig scenariot att en ensam gärningsman går och skjuter folk, då är det bättre att utrymma och tömma skolan på folk än att gärningsmannen lyckas ta sig in i ett klassrum där folk sitter helt försvarslösa, säger Gunnar Åberg.

Han vill ändå inte rikta någon kritik till Västermalms skola som beslutade att i första hand låsa in eleverna.

– Det är bara den som är på plats som kan ta rätt beslut. Den som råkar ut för detta måste utifrån rådande förutsättningar fatta ett beslut, säger Gunnar Åberg.

Under fredagen sker undervisningen som vanligt på Västermalms skola.

– Stämningen är som den bör vara en fredag innan julledigheten, säger Nils Nyborg.

Läs också: "Så säger rektorn om händelsen på Västermalms skola"

Tidigare artikel: "Skärpt säkerhetsarbete i Sundsvall efter skolattacken i Trollhättan"