Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Bra backat Alliansen, grundlagen ska respekteras

Utmärkt att kunna ändra sig

Så kom en efterlängtad vändning: Alliansen backar och står inte längre bakom regeringens förslag om ändrade mediegrundlagar, man vill att en ny utredning tillsätts.

När jag för ett tag sedan skrev ledaren "Håll tassarna borta från grundlagen" (23/2) hade Sverigedemokraterna aviserat att partiet kommer att begära en folkomröstning.

Snart replikerade ordförande i riksdagens konstitutionsutskott, Andreas Norlén (M), och menade att jag spred en "missuppfattning" om att det ska göras skillnad på seriös och oseriös journalistik (7/3). Nu säger Moderaterna och övriga allianspartier att de vänder sig emot att regeringen i sin proposition använder orden: ”seriös, granskande journalistik” (DN, 27/3). Alltså just det jag hade gjort.

Det går fort i politiken ibland!

Vilket man i det här fallet här fallet inte ska klaga på. Att Alliansen nu har hittat bromspedalen är en demokratisk seger, både i själva sakfrågan och för att partierna faktiskt tar till sig kritik och argument.

Som yttrandefrihetsexperten Nils Funcke ofta påpekar ska grundlagarna "stå pall" oavsett opinionsvindar, det är viktigt för demokratisk stabilitet. "Förändringar av grundlagar bör göras med största försiktighet och lyhördhet", har även Journalistförbundet påpekat.

Krister Thelin, tidigare domare, har bland annat lyft fram vikten av att yttrandefriheten ska gälla alla och inte enbart medier eller vissa aktörer. Johan Westerholm från ledarsidorna.se, journalisten Helene Bergman med flera har framgångsrikt hållit liv i frågan i sociala medier ("Stoppa grundlagsändringen" har över 30000 "gilla"-markeringar på Facebook).

Allianspartierna - eller framför allt Moderaterna - vill förstås undvika en ny svekdebatt likt den om Decemberöverenskommelsen. Det kostar att inte ha örat mot marken, partiledningar kan inte sväva för högt över sina gräsrötter. Och nu kom kritiken inte enbart från Sverigedemokraterna eller "alternativsajter", utan även från tongivande borgerliga debattörer som Thelin, sakkunniga och tunga aktörer.

Är detta därmed en helt okomplicerad fråga? Givetvis inte. Intentionerna, att värna den personliga integriteten och uppdatera lagstiftning till vår digitala tid, har varit goda. Människor drabbas av sajter som "Lexbase". Men som Expressens chefredaktör Thomas Mattsson påpekat: "omoral ska inte alltid vara olaglig”.

Staten ska inte sortera i kategorier som "seriös" och "oseriös" journalistisk, yttrandefriheten måste helt enkelt gälla alla.

Man kan tycka att liberalt sinnade politiker borde ha sett orosmolnen tidigare, men det är förstås utmärkt att kunna ändra sig.