Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Klokt att släppa fokus på SD

Integration står åter i fokus för Liberalerna

När Jan Björklund i helgen talade på Liberalernas landsmöte i Västerås tog han upp #Metoo-kampanjen, företagsklimatet, internationellt samarbete, assistansersättning till funktionsnedsatta och mycket annat.

Men fokus låg helt klart på skol- och integrationspolitiken.

L-ledaren lyfte fram de skolreformer han genomförde i alliansregeringen, och framhöll att partiet historiskt har stått upp för kunskap och bildning. Att skolminister Gustav Fridolin (MP) pikades höjde nog få ögonbryn i kongressalen.

Desto mer självkritisk var Björklund om integrationspolitiken. "Jag tänker inte skönmåla", sa han och argumenterade för att en human flyktingpolitik måste kombineras med att bekämpa segregation. Och nog finns det problem i utsatta förortsområden: arbetslöshet, knarkhandel och kriminalitet, bilbränder, stenkastning mot polis och brandkår. "Rättsstaten måste återupprättas", sa Björklund och flikade in att det här tycker L inte för att "vara tuffa", utan för att "vi bryr oss".

Vi blev rädda för att bli stämplade som främlingsfientliga, sa han.

En del besvärande detaljer gick Björklund förstås inte in på. Som den att det var han som ersatte tidigare integrationsminister Nyamko Sabuni med "mjukisen" Erik Ullenhag i alliansregeringen. Eller att rektorn för den problematiska Römosseskolan som Björklund kritiserade i talet - Abdirizak Waberi - varit riksdagsledamot för alliansvännen Moderaterna.

Nu vill Björklund vända blad. "Jag har försvarat religiösa skolor", sa han, och la till att han har "börjat tänka om".

När ombuden i går röstade i frågan vann partistyrelsens linje att stoppa nyetableringen av friskolor med konfessionella inslag. Även om ett totalförbud röstades ner, precis som slöjförbud för barn i förskolan och lågstadiet, råder det ingen tvekan om att partiet vill fösa bort religion ur skolan.

Björklund betonar att L ska vara det parti som tydligt tar avstånd från Sverigedemokraterna och som samtidigt ger sig på hedersförtrycket och segregationsproblemen.

Bättre sent än aldrig.

På pressträffen efter partiledartalet sa Björklund att debattklimatet har varit så oerhört polariserat, att även partierna blev försiktiga. Vi blev rädda för att bli stämplade som främlingsfientliga, sa han. Så här med facit i hand kan man konstatera att taktiken var usel. SD växte och L med flera partier förlorade trovärdighet.

Det är på tiden att Liberalerna koncentrerar sig på vad de själva vill. Inte för att "sno tillbaks missnöjda väljare", utan för att problem som hedersförtrycket har allt med avsaknaden av frihet att göra.