Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säkra det demokratiska samtalet via folkbildning

Oberoende av valresultatet och oavsett regering, är folkbildningens uppdrag utstakat för den kommande mandatperioden.

Säkra det demokratiska samtalet.

Som folkbildningsorganisation möter Studieförbundet Vuxenskolan och de andra studieförbunden människor i vardagen. Som en nationell organisation har Studieförbundet Vuxenskolan som mål att nå en kvarts miljon människor 2025. Som regional organisation har vi som mål att nå 5 500 länsbor år 2018.

► Vi ger i Västernorrland hundratals ungdomar möjligheten att ta de första trevande stegen i sin musikaliska karriär. Vi är också stödet när unga människor skapar nya föreningar för att utveckla sina egna intressen, om det så handlar om en Mangaförening eller ett politiskt ungdomsförbund.

► Vi skapar guldkant och meningsfullhet för de som bor på kommunernas äldreboenden. Vi jobbar stenhårt för att individer med funktionsnedsättningar ska kunna utvecklas.

► Vi kavlar upp ärmarna i situationer som flyktingkrisen 2015 och gör vad vi kan för att ta emot och integrera människor på bästa sätt.

Studieförbundet Vuxenskolan vet att lärandet är livslångt, och välkomnar därför kunskapssökande i alla åldrar

► Vi står för en alternativ syn på bildning. Studieförbundet Vuxenskolan vet att lärandet är livslångt, och välkomnar därför kunskapssökande i alla åldrar, genom att erbjuda lärande i olika former med. Vi garanterar hög kvalitet genom egen intern kontroll.

Vi stänger inte dörren för Gunilla som vill lära sig engelska. Hos oss får hon inte höra att hon är för gammal. Bildningen och utvecklingen för varje människa är ett mål i sig för oss. Det kan hon göra i en av våra 15 000 timmar starka studie- eller kamratcirkelverksamhet.

Läs också: Extra satsning på bibliotek och folkbildning: Sundsvalls bibliotek får 2,5 miljoner av staten

När det är dags för Simon, som har en intellektuell funktionsnedsättning, att utveckla sina färdigheter i att laga hälsosam mat ordnar vi lämpliga anpassningar och material. Vi anstränger oss för honom och de andra deltagarna som representerar 1 000 timmar av sådan verksamhet i Västernorrland. Vi lyfter dessa exempel eftersom nya politiska koalitioner håller på att byggas på kommunal, regional och riksnivå.

Vi tror att folkbildningen är en del i lösningen av polariseringen och misstron till varandra

Budgetar kommer att diskuteras, planeras och föreslås. Om vi välkomnar satsningar eller protesterar mot neddragningar så är det inte för att vi som folkbildningens företrädare försvarar oss själva. Vi försvarar de tusentals människor som har behov av, tar del av och skapar vår ideella verksamhet. Vi tror att folkbildningen är en del i lösningen av polariseringen och misstron till varandra.

Människor som träffas i olika former känner större förtroende för varandra. Att dra ner på dessa arenor i en tid då demokratin står inför stora utmaningar, globalt, regionalt och lokalt, vore ödesdigert. Det är i det demokratiska samtalet där värnar om alla människors lika värde, som vi vill bygga förtroende för varandra och för demokratin. Det tjänar alla på.

Per-Henrik Bodin, ordförande Studieförbundet Vuxenskolan Västernorrland

Anton Öhrlund, ledamot Studieförbundet Vuxenskolan Västernorrland

Lena Engberg, avdelningschef Studieförbundet Vuxenskolan Västernorrland

Läs också: Ledare: Digitaliseringen kan innebära en renässans för folkbildningen

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel