Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säkrade EM-biljetten inför sin sjuke far – nu ska han bli Europas bäste byggare

Calle Bolunds sjuke far hade rest från Sundsvall till Malmö för att se sin son i Sveriges största classic bodybuilding-tävling.
Väl där fick han se honom säkra en biljett till EM.
– Det var otroligt häftigt att han var där just då, säger han.
Nu ger Calle Bolund oss en inblick i den sista tiden inför det stora målet om två veckor: EM i Barcelona.

Annons

De första känslorna var besvikelse. Calle Bolund var inte särskilt pratsugen efter Sweden Grand Prix, Sveriges största classic bodybuilding-tävling, i lördags.

Men några dagar senare är han piggare.

Snopenheten över att han – trots att han är junior – "bara" tog en femteplats, har mestadels suddats ut och bytts mot glädje över att ha säkrat en plats i EM för juniorer i Barcelona 5:e maj.

– Självklart är jag en vinnarskalle, så jag var jätteledsen, men det är inte så mycket att göra. Kvällen innan kände jag att jag var i absolut toppform och trodde att det skulle gå bättre. Men i slutändan var det något som inte klickade.

Han stressade upp sig på tävlingsdagen. För en utomstående kanske det inte låter så farligt, men för en tävlande innebär det att man samlar på sig vätska och att musklerna inte ser lika hårda ut.

– Man lär sig av erfarenhet. Jag var nervös inför motståndet. Jag visste att det var det bästa jag haft.

Men han tog sig till final. Där var bara legendaren Johnny Grape och Patrik Kasra bättre svenskar. Då ska man ha i åtanke att Bolund är sistaårsjunior och kommer ha tid att bli ännu bättre.

Efter avgörandet i finalen och femteplatsen, var känslorna blandade.

En av de som bokat biljett till tävlingen först av alla – i januari – var hans pappa.

Till saken hör att han är sjuk i cancer sedan en tid, och kontinuerligt går igenom behandlingar för att bli frisk. Calle Bolund ville leverera inför honom.

Därför betydde det som hände efter finalen extra mycket.

– Fem minuter efteråt fick jag beskedet att EM-biljetten var säkrad. Det var otroligt häftigt att han var där just då.

Hur reagerade din pappa?

– Han är alltid stolt, vad jag än gör. Han visste att det var mitt mål och bokade resan hit i januari. Så vi hade en fin kväll ihop och käkade gott efteråt.

Nu börjar resan mot nästa mål – EM.

Med drygt två veckor kvar att slipa på formen ska han ner ytterligare 2,5 kilo för att komma under juniorgränsen på 80 pannor.

– Jag kommer att dra ner på kosten och vila mer, ta det lugnt och fokusera på posering och hur jag rör mig på scen.

Sedan kommer det värsta. Sista veckan inför tävling är det så kallad tömning som gäller.

Det är när kolhydratsreserven i kroppen ska tömmas, för att sedan laddas upp igen. Det ger en bättre muskeldefinition, men är inte särskilt härligt att uthärda.

– Då är det i stort sett bara kyckling, torsk och dricka vatten.

Hur mår man då?

– En tävlingsdiet är det mest hälsosamma man kan göra de första månaderna. Men den sista veckan rekommenderar jag ingen att göra. Tömningen sliter enormt. Jag brukar vara väldigt låg då. Jag tar ledigt, bokar in massage, spelar tv-spel och jobbar från datorn. Kilona man går ner kan säkert låta lockande för den som väger för mycket, men det går man ju upp direkt när man käkar som vanligt. Det är bara för att klara invägningen.

När man som journalist skriver om kroppsbyggande kommer kritiken ständigt. Är idrotten rätt att skildra? Extrem kosthållning inför tävling, extremt muskelbyggande och svåruppnåeliga ideal.

Calle Bolund har fått stå ut med en del kritik genom åren. Liksom många andra.

– Det var mer skit förr. Men ju mer offentlig man blir, desto mindre nås man personligen av det. Men generellt när resultatet ser ouppnåbart ut, påstår folk ofta att det rör sig om dopning. Jag skulle aldrig kunna utsätta min kropp för det. Det skulle jag inte våga. Då skulle jag inte få träna på gym och jag har mitt jobb (personlig tränare) att tänka på.

– Det är tråkigt när folk är negativa utan att känna en. Mamma tyckte inte om att jag läste Body Magazine, nu är det hon som köper tidningen till mig. Hon ser hur hårt jag jobbar. När man lyckas nå ett landslag är det otroligt tråkigt om någon är negativ. Men oavsett om det är matte eller hockey kommer alla alltid tycka olika.

Men under de år som han slagit sig fram på juniorscenen – och vuxit till en stor talang inom sin gren – har den gruppen av människor förbytts till något annat.

Något han märker i sociala medier.

– För två–tre år sedan gick jag in och försvarade mig själv. Nu kan jag bara låta de elaka kommentarerna stå. Andra sköter det åt mig.

Om drygt två veckor får han på nytt visa upp sig för Europapubliken. Silvret från senast, ska förhoppningsvis bli guld.

Något som vore en fantastisk kröning på en magnifik juniorkarriär.

– Det kommer bli ett otroligt hårt motstånd. Det skulle vara sjukt häftigt att komma etta. Jag ska göra mitt bästa och hoppas att det går lite, lite bättre än senast.