Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sällsynt svamp hittad i Ljustorp

Den klotsporiga murklan Gyromitra sphaerospora har bara hittats vid sex tillfällen tidigare i Sverige, senast 1999.
I söndags hände det igen – i Mjällådalen, Ljustorp.
– Jag är helt exalterad och upphetsad. Det är mitt livs fynd, säger Elisabeth Nilsson, kassör i Timrås naturskyddsförening.

Gyromitra sphaerospora är en extremt sällsynt svamp. Det senaste fyndet gjordes i Ångebrännan, 1999. Sedan dess finns inga exemplar registrerade. Men i söndags, när Elisabeth Nilsson var ute och gick på stigarna i Mjällådalen, gjorde hon en upptäckt.

– På långt håll såg jag en grov asplåga, som var full med jättestora murklor. Det var minst 100 svampkroppar. Den största mätte 22 centimeter. Jag tog en bild, gick hem och sökte på nätet. Vår fotograf i föreningen tog bättre bilder, som jag skickade till kunniga personer för att få dem bedömda.

Klas Jaederfeldt, före detta ansvarig för svampsamlingarna vid Naturhistoriska riksmuseet, har undersökt svampen i mikroskop, så kallad mikroskopering, och bekräftar att det verkligen är Gyromitra sphaerospora. Nu ska flera svampar skickas ner till Evolutionsmuseet, Uppsala universitet.

– Jag ska ta kontakt med Elisabeth och be henne skicka flera exemplar. Därefter gör jag en så kallad mikroskopering och tar prover. När vi fastställt om det verkligen är Gyromitra sphaerospora så lägger vi den i vår samling. Av bilderna att döma är det i alla fall bomsäkert att det är Gyromitra sphaerospora. Vi ska fråga Elisabeth om flera exemplar. Då har vi möjlighet att skicka ut dem till tio andra botaniska museer i bland annat USA, Kanada och Paris, säger Svengunnar Ryman, museiintendent.

Fyndet i Ljustorp är unikt, menar Svengunnar Ryman.

– Tidigare har denna svamp bara hittats på soptippar och vedupplag. Men detta är en naturlig växtplats, vilket gör den unik, säger han.

Gyromitra sphaerospora är släkt med stenmurklan, som är giftig.

– Man ska inte tänka på mat när man hittar en så sällsynt svamp, säger Svengunnar.

Svengunnar Ryman hoppas nu att hela området i Mjällådalen avsätts som reservat.

– Det är vårt mål i föreningen med. Den här svampen blir ett bra argument att föra fram till Länsstyrelsen, säger Elisabeth Nilsson.