Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Saltvik är landets mest kritiserade fängelse

Saltviksanstalten utanför Härnösand är det fängelse i landet som får mest kritik från fångarna. Dessutom leder kritiken oftare till kritik från Justitieombudsmannen än för andra fängelser.

Det är nyhetsbyrån Siren som har sammanställt de JO-anmälningar som kommit in från Kriminalvårdens anstalter de senaste fem åren, 2011-2015. På Saltvik har det gjorts 47,8 anmälningar per 100 fångar, vilket är högst i landet. Dessutom är Saltvik det fängelse där högst andel anmälningar ledde till kritik från JO, 7,0 anmälningar per 100 fångar.

Läs också: Saltvik öppnar avdelning för tungt kriminellt belastade ungdomar

Anstalten Salberga i Sala hamnar på andra plats när det gäller kritik från JO med 36,4 anmälningar varav 3,6 har lett till JO-kritik, och Anstalten Tillberga utanför Västerås hamnar på tredje plats med 14,8 anmälningar per hundra intagna varav 3,4 lett till kritik.

Fångarna på Saltvik har gjort 246 anmälningar under perioden, vilket i 36 fall ledde till kritik från JO.

Men under 2015 har antalet anmälningar sjunkit till 19,7 per 100 fångar. Av dessa har 1,9 lett till kritik från JO.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!