Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samarbete för fler bostäder en stor utmaning

En av de riktigt stora utmaningarna för Sundsvall och för Sverige är bostadsbristen. Boverket gör uppskattningen att det i landet kommer behövas över 700 000 nya bostäder till år 2025. I Sundsvall har vi konstaterat att det behöver byggas minst 750 nya bostäder per år. Frågan kräver långsiktighet och gemensamma ansträngningar på flera olika nivåer. I Sundsvall har vi från kommunledningen nyligen presenterat 19 punkter för att få igång bostadsbyggandet. Men det räcker inte. För att bygga bort bostadsbristen behövs även reformer på nationell nivå.

Många bra beslut för att göra det enklare, snabbare och billigare att bygga bostäder har redan tagits av den socialdemokratiskt ledda regeringen. Förkortad överklagandeprocessen, ny bullerförordning, satsningar på energieffektiva och klimatsmarta byggnader har bidragit till den största bostadssatsningen på över 20 år. Med regeringens investeringar på sammanlagd 5,5 miljarder för fler bostäder, snabbare byggande och bättre boende har viktiga steg tagits för att komma till rätta med problemet. Redan i år förväntas bostadsbyggandet vara det högsta sedan början på 1990-talet.

Nu föreslår den socialdemokratiskt ledda regeringen att ytterligare:

* Förenkla regelverken

* Öka byggkapaciteten

* Se över finansiering och ökad rörlighet

Dessutom bjuder regeringen nu in till samtal med de borgerliga partierna om hur vi ska lösa bostadskrisen. Jag hoppas att de borgerliga partierna tar sitt ansvar och tar emot den utsträckta handen. Politiska låsningar får nu inte stå i vägen när framtidens bostadssituation står på spel och därför är det bra att regeringen tar initiativ till breda politiska samtal kring bostadsfrågan.

Om flera parter arbetar tillsammans kan vi få fart på bostadsbyggandet. Det leder till fler jobb i byggbranschen och en bättre fungerande arbetsmarknad där bostadssituationen inte är avgörande vid val av jobb. Fler bostäder stärker svensk ekonomi: matchningen mellan lediga jobb och arbetssökande förbättras; skenande bostadspriser motverkas; fler unga kan flytta hemifrån; barnfamiljer kan flytta till större bostäder och äldre till ett mer anpassade boende.

Bostadsfrågan förutsätter samarbete och vi välkomnar en bred samverkan. Det kommer bygga Sverige och Sundsvall starkt inför framtiden.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Bodil Hansson (S)

Vice ordförande kommunstyrelsen i Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel