Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samarbete och glädje i stället för bråk

Förut var varje morgon en strid.
Men nu flyter allt smidigare hos familjen Bylund i Härnösand.
Guldstjärnor till barnen var en del av lösningen, men framför allt handlar det om att de vuxna börjat agera annorlunda.

Att bli placerad i familjehem är inte lätt.

För tre år sedan kom Marcus och Sandra till Pär och Katarina Bylund i Härnösand. Sandra, som i dag är åtta år, gjorde revolt. Hon skrek och slogs när hon inte fick som hon ville. Marcus, i dag elva år, var däremot tyst. För tyst.

Vardagen blev en kamp, och striden tog på krafterna för de vuxna. Morgnarna var hemska.

Sandra minns vad hon brukade svara när hon blev tillsagd att kliva upp på morgonen:

Nä!

Pär och Katarina blev erbjudna att gå Komet-programmet för att råda bot på problemen. När de första träffen fick i uppdrag att avsätta tid för barnen varje vecka tänkte Katarina uppgivet att hon ju redan ägnade dem så mycket tid.

Skillnaden var att nu skulle inga syskon få störa när hon och Sandra gick en promenad, satte sig och läste eller tog en pratstund.

Hon blev så glad, även om det bara var en kvart. Bara för att det var hon och jag, berättar Katarina.

De vuxna fick också lära sig att tänka efter före.

Retar man sig på att barnen brukar slänga kläderna på golvet i hallen kan man ju redan i bilen tala om för dem att de ska hänga upp jackorna. Och sedan berömma dem när de gör det. Att barnen ska få positiv uppmärksamhet, det är hela idén, säger Pär.

Därav "ormen", det mest karakteristiska inslaget i Komet-programmet. Barnen får i uppdrag att börja klara något de tycker är jobbigt. Varje gång det går bra får de en guldstjärna att sätta på ormen.

Ibland kom de till en ruta med ett frågetecken. Då fick de en extra stor belöning. Som att gå på stan och äta glass, eller panta tomglas och få behålla pengarna.

Den var rolig, säger Marcus om ormen.

Med hjälp av ormen har han bland annat börja leka ute oftare. Trots att han mest av allt gillar att sitta inne och spela datorspel. Sandra har med hjälp av ormen slutat bråka på morgnarna.

När ormen var avklarad fick barnen åka till Drakborgen i Birsta. Det besöket är något de fortfarande pratar om.

De vuxna har för övrigt också lärt sig något. Något de visste redan innan, men som de nu påmints om att ständigt arbeta med i vardagen:

Vikten av att barnen får tid och positiv uppmärksamhet.

Om det här ska fungera på lång sikt måste man som vuxen förändra sig själv, säger Pär.

Vi hade det jobbigt ett tag, men nu har vi en jättehärlig familj, säger Katarina.