Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samhällsklyftorna ökar – behöver vi ett nytt parti?

Vart är det så kallade arbetarpartiet på väg? Partiet som stod för jämlikhet och solidaritet med de svaga grupperna i samhället. Bryr sig någon i ledningen om klyftorna i dagens samhälle, som blir större för var dag? Ja, tro det den som vill. Vi måste tyvärr konstatera att vi har fått en ny överklass i Sverige som består av politiker och politiskt tillsatta chefer och tjänstemän. De håller varandra om ryggen så fort någon ifrågasätter deras förmåner.

Läs också: Samhällsklyftorna blir större – kom ihåg att alla inte är lika privilegierade

Det finns hur många exempel som helst, välavlönade jobb till avdankade politiker, insatslägenheter, fallskärmar och skyhöga pensioner. Ingen av de folkvalda vågar ifrågasätta detta, tala om feghet, risken att råka i onåd törs ingen ta, det kan ju kanske påverka storleken på den egna pensionen.

Det är klart att den som har ett svårt och krävande arbete ska ha bra lön, men det bör vara en markant skillnad mellan lön och pension. När du inte producerar längre kan det inte vara rimligt att du kostar samhället miljoner i pension. Du som har haft ett högavlönat arbete har också möjligheter att själv planera din inkomst efter pensionen. Varför införs det inte ett tak på pensioner och avgångsvederlag?

Läs också: Sundsvall behöver ett pensionärsparti – som värnar sjuka och handikappade

När någon i den inre kretsen missköter sig alltför grovt avgår hen "på egen begäran" och då har personen sin ekonomiska framtid säkrad med en väl tilltagen pension och ofta också en reträttplats i någon styrelse. Vi vanliga dödliga som får sparken får i bästa fall a-kassa eller socialbidrag – det är en viss skillnad på grädde och blåmjölk. Vad kan gräsrötter göra i denna sak? Rösta på ett annat parti? Skulle det förbättra saken? Troligen inte, det är samma svågerpolitik i alla partier. Kan det vara så att det finns ett samband mellan våra förtroendevaldas förmåner och det minskande valdeltagandet?

Har väljarna börjat genomskåda den politiska teatern och insett att det inte spelar någon roll hur vi röstar? Fördelningspolitiken blir inte annorlunda ändå. Det rimmar illa när våra makthavare i frågor om löner och förmåner ofta försvarar sig med att i andra länder, där har man minsann bättre villkor. Men när frågor om vissa låglönegrupper i Sverige kommer upp, då säger man vi har det bra i Sverige. Men frågar jag, måste fördelningen vara så orättvis mellan fattiga och rika? Behöver vi ett nytt parti? Ja, det är frågan. Vad vi säkert behöver är politiker som vågar säga ifrån när någonting är fel, även i de egna leden. Att man kommer ihåg vem man företräder när det gäller att fördela resurserna som Sveriges skattebetalare skrapat ihop.

Bert Ivansen

Rotlös gräsrot

Läs också: Politiker borde bli mer folkliga

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel