Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samlaren Crister Sjöberg älskar julen: "Jag tycker om att duka upp för stor julfest i matsalen"

Allt började i tioårsåldern när Crister hittade en flera hundra år gammal tvåöring. I dag är han en samlare av rang och älskar vackra saker.
– Först var det mynt, sedan porslinsfigurer och tomtar. Nu är glas min passion, säger Crister.

TV: Hemma hos Crister Sjöberg åtnjuts dryck i flera hundra år gamla glas. I filmen visar Crister ett som kommer att vara med i tv-programmet Antikrundan till våren.

I hemmet på Pilgränd i Sundsvall märks det tydligt att det bor en samlare. Här ryms vackra föremål, möbler från sekelskiftet och konst att drömma sig bort i. Julens varma känsla lockar Crister fram med röda gardiner, dukar och en av hans stora passioner – tomtar.

– Det viktigaste är inte när de är tillverkade utan att de har ett snällt eller eget uttryck i ansiktet. Titta på den här och den här, säger Crister ivrigt och visar en liten porslinstomte som sitter och gungar.

Huset på Södermalm är byggt i början av 1900-talet och blev familjens hem 1991. Kriterierna för att hitta rätt hus var att det skulle finnas en eldstad av något slag. Här fick de både vedspis, kakelugn och öppen spis.

– Vi klarar oss när det blir strömavbrott och jag gillar när det blir helt tyst i samhället, säger Crister.

Köket är litet och ombonat. På köksskåpen står kopparkastruller på rad och vackra kakformar i olika former hänger på väggen.

– Som samlare vill man gärna visa allt man har. De här kopparföremålen har använts i gamla bondkök, de passar in här, tycker jag.

Att göra julfint och pyssla i hemmet är något Crister ser fram emot, men med delade känslor.

– Det tar emot lite för att jag har så mycket pynt och så många tomtar som ska fram. Det tar många timmar men när allt är klart är det så himla fint. Då går jag bara omkring och myser, säger han.

I vardagsrummet hänger en storslagen kristallkrona över soffbordet och divansoffan i ärtgrönt inbjuder till sköna tv-kvällar. I hörnet står kakelugnen i full julmundering med girlangen och tomteljusstakar. En stor tysk tomte med ursprung i Tyskland har fått den bästa platsen i mitten.

– Den och de röda spargrisarna står här året om, säger Crister och lägger in ett par vedträn på brasan.

De antika mummaglasen och den vackra servisen från sekelskiftet har dukats upp till fest i stora salen. Ljusstakarna glittrar med sina prismor och den stora kristallkronan förgyller rummet med sin prakt.

– Jag tycker om allt som är vackert och som har en historia. Får jag en idé så fullföljer jag den, som här säger Crister och pekar mot taket.

Han ropade in en stor oljemålning på auktion och såg potentialen. När hans fru Gunilla skakade på huvudet och frågade var den skulle få plats, svarade han finurligt:

– I taket såklart. Jag borrade ett hål mitt i målningen för lampan, berättar Crister.

Resultatet blev en mäktig takmålning som precis passar in i stilen i matsalen och Gunilla blev riktigt nöjd.

För cirka tio år sedan spelades tv-programmet "Första, andra, tredje" in på Folkets park i Sundsvall. Ernst Kirchsteiger var programledare och tog kontakt med Crister.

– Vi satt här i köket och drack en kopp kaffe innan vi skulle filma i huset. Han hade så långa ben och stora fötter att de inte fick plats under bordet, säger Crister och skrattar.

Det var tomtesamlingen som var i fokus då men på tio år har Crister bytt inriktning. I de stora vitrinskåpen står flera hundra år gamla glas.

– Det är min passion nu, jag lägger mycket tid på nätet för att se om det dyker upp något av intresse, säger han.

Det är på de stora auktionssajterna i hela Sverige som Crister gör sina fynd och antikbutiken Klenoden i Sundsvall besöker han med jämna mellanrum.

– Jag tycker också om att gå på loppisar men det är mest för att träffa vänner som delar mitt intresse, säger Crister.

Frun Gunilla delar inte sin makes intresse och kan ibland bli lite trött i bland på alla saker.

– Hon har vant sig men jag säljer en hel del glas och ibland någon tavla. Man skulle kunna säga att nästan allt i mitt hem är till salu, säger han och skrattar.

Hela tomtesamlingen uppgår till cirka 450-500 stycken. De allra flesta ställer Crister ut i Mäklarringens skyltfönster över julen, så att allmänheten får ta del av dem.

– Det är en tradition nu och det är väldigt uppskattat, därför fortsätter jag, säger Crister och ler.

Titta också in hos:

Kärleken tog Maria från Sollefteå till Sundsvall – förvandlade torp till drömboende i skogen

► Hon följde sitt hjärta och satsade på konsten – byggde ateljé i hemmet

► Familjen har förvandlat radhuset till ett modernt hem med guldkant

► Exklusivt och färgstarkt hemma hos Maria Lindgren – häng med in till paradvåningen mitt i stan

Följ Bostadspuls på Instagram och Facebook.

Här finns alla våra tidigare Hemma hos-reportage och filmer - välkommen in!

Bildextra: