Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samma intresse - olika bilbyggen

Hösten och vintern innebär ingalunda att alla bilbyggare blir sysslolösa – tvärtom. Nu kryper de in i sina garage för underhåll, förbättringar och byggen. Två av dem är grannarna Ulf Nilsson och Mats Wiklund i Sidsjö i Sundsvall. Men de har helt olika inriktning på sina objekt.

Mats Wiklund är noga med att ha så många originaldelar till sin Isabella TS -61 som möjligt, medan Ulf Nilsson har blandat bildelar från flera olika märken på sin Hot Rod. Tillsammans utbyter de erfarenheter och hjälper varandra och de ser fram emot vintern i sina garage.

– Jag gillar ju inte vintern normalt men har man en hobby i garaget så är det inga problem, då går vintern ganska fort, säger Mats Wiklund.

Ulf Nilsson håller med.

– Jag har planerat min vinter, det ska rivas och lackeras och de mesta grejorna är beställda så jag går här och väntar, säger han.

De upptäckte sitt gemensamma bilintresse för flera år sedan, då de blev grannar på Tungatan i stadsdelen Sidsjö utanför Sundsvall.

– Jag såg att Ulf hade en gammal Amazon och då förstod jag att det fanns ett bilintresse och då var det ju lätt att få kontakt, säger Mats Wiklund.

– Mats är en människa som det är lätt att prata med och umgås med, säger Ulf Nilsson. Då är det ju lätt.

Pratar ni någonting annat än bara bil då ni träffas?

– Vad ska det vara i sådana fall? Det ska vara verktyg då, säger Ulf Nilsson.

– Ja vi brukar låna lite verktyg av varandra det kan behövas ibland, fyller Mats Wiklund i.

Stolt visar Ulf Nilsson upp sin ombyggda Hot Rod utanför garaget. Han började bygga på sin brandbilsröda Ford -31 Roadster för snart fyra år sedan och den är ett hopplock av flera olika bilmärken.

– Allting har jag gjort från scratch. Får jag den här vintern på mig då ser du mig efter gatan nästa sommar. Det är målet, säger Ulf Nilsson.

Grannen nickar gillande.

– Det är ju en väldig insats att bygga en bil från grunden, det är nog svårt att fatta vilket jobb det är egentligen, det är jag imponerad av, säger Mats Wiklund.

Själv har han två veteranbilar, varav den ena, en Borgward Isabella TS -60, är helt orenoverad och krävde bara en stor service, nya däck och bromsar innan hon på vägen igen.

– Jag köpte Isabellan för fem år sedan, då hade den stått på en loge i 15 år och var i väldigt bra skick, det är bara en brukare före mig och endast sommarkörd.

Grannarna pratar ibland om hur olika deras projekt är trots samma bilintresse.

– Mats är en riktig originalrenoverare och det jag håller på är väl så långt man kan komma därifrån. Jag bygger om, plockar isär, tar bort och lägger till och förändrar. Mats han sätter gärna ihop med samma skruvar och det ska poleras, berättar Ulf Nilsson.

– Det finns så mycket gemensamma nämnare ändå när man håller på att skruva med bilar, säger Mats Wiklund.

Inte bara bilarna imponerar. Bådas garage är minutiöst ordnat och alla verktyg hänger på sina platser. Ulf erkänner att han städat lite innan reportaget, men det är alltid fint.

– Garaget är mitt andra hem där jag har tillbringat ett antal timmar genom åren, säger Ulf Nilsson.

– Det är fantastiskt, säger Ulf Nilsson om Mats garage. Det här garaget är ett strå vassare än mitt, erkänner Ulf Nilsson. Men någon större avundsjuka har han inte.

– Ja det ska vara att Mats har golvvärme, det har inte jag.

Mats tröttnade på att ligga under bilar och frysa så när garaget byggdes nytt för tre år sedan var golvvärme en självklarhet. Nu tillbringar han minst en timme varje kväll i garaget på sitt senaste projekt, en Borgward Isabella kupé från 1961.

– Jag försöker återställa den till originalutförande så gott det går, säger han.

Det blir inte så mycket skidåkning för dig i vinter?

– Nej det har jag slutat med det har jag inte tid med längre, säger Mats Wiklund och skrattar.

Fakta Ulf Nilssons brandbilsröda Hot Rod:

Ford -31 Roadster

Nyproducerad kaross

Motor: Chrysler 318 V8 ca 250 HK

Lite modifierad motor och förgasare

Bilen är byggd på fem olika märken:

Bakaxel, utväxling 3-15 Volvo

Hastighetsmätaren SAAB -96

Rattstången Volvo

Chryslermotorn kommer från en Dodge

Karossen: Ford, kylmaskering och grill Ford -32

"Det kan bli en amerikansk flagga eller eldflames på den"

Fakta Mats Wiklunds jadegröna bil:

Borgward modell Isabella TS -60

75 HK

4-cylindrig 1,5 liter

Tillverkades mellan 1954-196, sedan gick det tyska bolaget Borgward i konkurs.

"Det var ett mycket populärt märke i Sverige men konkurrenterna myntade uttrycket Hon dansade en sommar på grund av att modellen hade problem med framvagnen. Det åtgärdades senare men skadan var redan skedd."

Toppfart ca 180, "men det har jag aldrig testat..."

Mats Wiklunds elfenbensvita Isabella:

Borgward modell Isabella coupé -61

Den mest exklusiva man kunde köpa bortsett från cabriolet, den tillverkades bara 13 exemplar av på coupébasis

Nysåld i Skellefteå 1961. Kom en sväng till Sundsvall -63-65, tillbaks till Skellefteå, den har bara gått i Lappland och Västerbotten. 2008 kom den tillbaka till Västernorrland efter 50 år.