Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samma mjölk men olika datum

Klas Andersson skulle gå och köpa mjölk som vanligt, men när han kom hem i fredags blev han paff.

De två mjölkpaketen hade olika hållbarhet och var tillverkade på olika ställen – trots att de var av samma märke.

– På bägge Arla-förpackningarna stod det att bäst före-datumet var den 1 augusti. Men en var tillverkad den 24 juli och den andra en dag senare, berättar Klas Andersson.

Enligt honom luras både försäljaren och konsumenten av den mjölk med kortast datum, då de båda har en dag mindre på sig att sälja respektive dricka mjölken.

Orolig över framtiden

Den mjölk med längst hållbarhet, som köptes på Willys i Sundsvall, var producerad i Sundsvall. Den andra, som inhandlades på en Shell-mack i Fränsta, kom från Stockholm.

– Det är märkligt att ett företag transporterar mjölk så långt, när samma företag också använder sig av lokala producenter här i Norrland, säger Klas Andersson.

Han är orolig över att det blir värre med transporterna i framtiden, då mjölken kan komma att färdas från andra länder i Europa.

– Ska vi behöva dricka tysk eller dansk mjölk då, med sämre hållbarhet eller mer tillsatser? Man kan tycka att det är en löjlig tanke nu, men om tio år är det kanske inte det, säger Klas Andersson.