Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sämre skydd i glesbygden

/

Människor i glesbygd har inte samma skydd vid olyckor som stadsbor. Projektet är ett sätt att råda bot på det och tanken är att idén ska sprida sig i hela länet.

Annons

Enligt Lagen om skydd mot olyckor ska alla invånare i en kommun ha ett likvärdigt skydd mot olyckor men så är inte fallet i Sundsvalls kommun. Vid ett sjukvårdslarm kan det ta 15 minuter innan en ambulans kommer till Holm. För räddningstjänsten kan det ta 20 minuter. När Medelpads Räddningstjänstförbund vill uppfylla lagens krav är det Stockholms län man tittat på. Där driver Södersjukhuset och Karolinska Institutet ett unikt projekt som kallas sms-livräddare. Mobil positioneringsteknik används för att identifiera och snabbt larma livräddare med kunskap i hjärt- och lungräddning.

– Det sker 10 000 hjärtstopp i Sverige varje år utanför sjukhus och överlevnadsprocenten ligger bara på två till tre procent. Om en hjärtstartare används inom tre, fyra minuter då har man 75 procents chans att överleva. Det är en markant skillnad, säger insatsledaren Thomas Åslin.

Vill gå längre

Han berättar att Medelpads Räddningstjänstförbund vill gå ett steg längre än Stockholm och även kunna larma frivilliga vid olyckor, bränder och drunkningstillbud.

Grunden för projektet är sms-funktionen och någon gång under våren ska larmfunktionen vara igång. I framtiden kan dock möjligheterna med smartphones användas mer inom projektet.

– Vi har sökt pengar till en förstudie för en räddningsapp och vi har också gjort en önskelista på olika funktioner som skulle kunna finnas i den. Nu vet jag inte om alla idéer är möjliga att genomföra. Mycket av det är fortfarande på idéstadiet.

Förutom Holm kommer även Överturingen, Norrhassel, Skatan och Ljustorp att ingå i sms-projektet.

Varje ort har en egen handledare som arbetar på räddningstjänsten och på varje ort kommer det också att anordnas utbildningstillfällen.

Förhoppningen är att projektet ska spridas till andra glesbygdsområden i länet och i resten av Sverige.

Annons