Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Sämsta året jag har varit med om"

/
  • I ramen ligger kakorna med honung.
  • I kapslarna ligger drottningsceller som ska stoppas in i parningskupor.
  • De blivande drottningarna läggs i små lådor där ambin som ska sköta dem.
  • Lasse Åkerlund lägger drottningcellen i parningskupan.
  • Bigården är omgärdat av ett elstängsel sedan en björn för fem år sedan slog sönder kuporna och åt upp all honung.
  • Många av bina svalt ihjäl på grund av det dåliga vår- och försommarvädret.
  • Det här biet har inga vingar till följd av varroakvalstret.
  • Varroakvalstret ser ut som en röd prick på biets ryggsköld. Kvalstret är ett spindeldjur på cirka en millimeter.
  • För att göra bina lugna innan hanteringen sprider Lars Åkerlund lite rök över kupan.

Biodlaren Lasse Åkerlunds bigårdar på Tynderö har det tufft just nu. Först svalt flera samhällen ihjäl på grund av det dåliga vädret. Nu har han upptäckt att det fruktade Varroa-kvalstret drabbat bina.
– Hittills har vi varit förskonade från kvalstret här ute, men i år har vi det, säger Lasse Åkerlund.

Annons

Regnet hänger luften och mellan två skurar passar han på att dra på sig den karaktäristiska skyddsdräkten med nät framför ansiktet. Han ska stoppa blivande drottningar i parningskupor, små bruna lådor. Tanken är att på sikt utöka sina två bigårdar med totalt 15 bisamhällen till det dubbla. Men i år har det varit en mycket tuff start.

– Hittills i år är det helt bedrövligt. Det är det sämsta året som jag har varit med om. Till att börja med så berodde det på vädret. Biodling är beroende av vädret och bina är beroende av blommorna och nektar, säger Lasse Åkerlund som hållit på med biodling i över 20 år.

Säsongen började bra i april, det var varmt, bina kom i gång och drottningarna började lägga ägg. Det blev yngel – men sedan kom kylan.

– Det innebär att det går åt mycket foder i kuporna när ynglet kommer. Det var för kallt för att bina skulle vara ute och samla pollen och då svalt de ihjäl, säger Lasse Åkerlund.

Han har stödutfodrat bina, men det har inte hjälpt. Och han är inte ensam om att ha problem.

– Hela Sverige är drabbat av det här så i år kommer det bli ett katastrofår. Ungefär 50 procent av Sveriges behov av honung täcker vi själva inom landet, men i år kommer vi inte kunna leverera hälften av det behovet, säger Lasse Åkerlund.

Den bilden bekräftas av Sveriges Biodlares Riksförbund.

– Vädret har satt biodlaren på prov. Vi har aldrig varit med om en sådan dålig försommar. Halva skörden vet vi ju redan har uteblivit, men man hoppas ju alltid att det blir bättre, säger rådgivare Lotta Fabricius Kristiansen.

Men hur mycket mindre honung det blir är svårt att säga. Först efter andra skörden, som brukar ske i augusti, går det att säga något säkert om honungsskörden.

Klart är att vädrets makter har påverkat. Men för Lasse Åkerlunds del är det ytterligare en faktor som påverkat bina negativt. Ett kvalster som heter varroa. Hittills har hans bin varit förskonade, men nu är bina drabbade.

– För min del var det en sen upptäckt och det var ju dumt för då hinner kvalstret ta överhanden. Så flera samhällen håller på att dö nu av det här kvalstret, säger han och visar ett bi utan vingar. Ett annat har vad som ser ut som en röd prick. Det är kvalstret som likt en fästing sitter fast i biet.

Varroakvalstret lägger sina ägg på binas larver. Det gör att larven antingen dör eller blir missbildat, blir utan vingar eller bakdel till exempel. Det blir mindre och mindre bin i kupan, bisamhället tynar ut och till slut försvinner det.

– Många söder och norr om oss har haft varroakvalstret under många år. Som biodlare lär man sig att hantera och bekämpa det. Men för mig blev det en plötslig upptäckt och då har kvalstret kunnat ta överhand, säger Lasse Åkerlund.

Vädret är svårt att påverka, men kvalstret går att bekämpa.

– Varroakvalstret är egentligen det största problemet vi har, det krävs mer av biodlarna för att hålla det i schack, säger Lotta Fabricius Kristiansen.

Det blir mycket jobb för biodlaren för att få bort varroakvalstret från bina. Det går att bekämpa kemiskt, med oxalsyra och myrsyra, men inte under pågående säsong. Då riskerar kemikalierna att hamna i honungen.

I stället gör man något som kallas för drönarutskärning. Eftersom kvalstret har en förkärlek till drönarlarver tvingar biodlaren fram en överproduktion av drönare. När drönarlarverna sedan hamnar i förpuppningsstadiet tas den smittade drönaren bort mekaniskt. Smittans sprids via drönare som söker efter drottningar att para sig med. Kvalstret följer med.

– Förmodligen är det drönare som varit ute och fladdrat på som dragit hit det, säger Lasse Åkerlund.

För produktionen blir det stora konsekvenser. Ett normalt år produceras mellan 4-500 kilo honung.

– Men i år är det bra om det blir 200 kilo.

Men han har inga planer på att sluta med biodling. För sex år sedan slog en björn sönder kuporna, åt upp alla honungskakor och alla bin dog. Sedan dess har han hägnat in bigården med elstängsel.

– Då fick jag börja om från början, det är likadant nu. Jag kan inte ge upp för ett kvalster eller dåligt väder, det ingår ju i allt odlande, avslutar Lasse Åkerlund.

Annons