Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samtal om döden över en kopp kaffe

Det finns bara en sak som är säker, vi kommer alla någon gång att dö.
En skrämmande tanke för många och något man inte vill tänka på. Men det vill arrangörerna för Dö Bra Café ändra på.

Mellannorrlands Hospice arrangerar varje år, tillsammans med Mittuniversitetet, en dag ägnad kunskapen om palliativ vård. I år i form av en caféträff för allmänheten där det gavs möjlighet att reflektera kring frågor om liv och död.

– Att samtala kring det oundvikliga är både viktigt och nödvändigt. Vi valde den kanske något provocerande titeln Dö Bra Café för den här träffen, men det är också ett sätt att avdramatisera situationen. Vi vill väcka frågor och skapa nya tankar och i bästa fall fortsätter diskussionen efter träffen, berättar arrangören Matthias Brian, som länge arbetat med palliativ vård i livets slutskede. Främst på Mellannorrlands Hospice vid Sidsjön.

Inspiration till denna mötesform kommer från USA och Australien där man under flera år träffats för att prata om död och liv.

Under lördagen hade ett tiotal intresserade samlats på Cafe Piccolo för att fika, och samtidigt diskutera och reflektera kring olika frågeställningar som: Finns det ett liv efter döden? Ska man alltid hålla sig till sanningen när man pratar om döden?

Frågor där det finns många åsikter och tyckanden, men sällan några enkla svar eller facit.

80 procent av alla människor dör en långsam död där det ofta finns tid att både fundera kring, och i många fall även besluta, hur man vill ha det i slutet.

– Det finns mycket ångest och rädsla. Men tar man möjligheten att prata med sina närmaste och vänner om både liv och död blir det mer avdramatiserad och förberett. säger Matthias Brian, och fortsätter:

– Prata klarspråk! När människor dör så dör de, de går inte bort, eller reser iväg. Det är viktigt hur man säger, är man otydlig blir döden obegriplig, särskilt för barn och unga. Stort fokus ligger på födelsen men faktum är att alla också dör en gång.