Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samtal som födde konst

Utställning
Lars Ahlin och Arne Jones - ett livslångt samtal om konst
Sundsvalls museum
17 oktober 2015 - 10 januari 2016
Vernissage: 17/10 13.00

Författaren Lars Ahlin skulle ha fyllt 100 i år; konstnären och konstprofessorn Arne Jones i fjol.

De blev vänner på Ålsta folkhögskola och fortsatte att vara det livet igenom. De bodde i hop under studietiden, gick på luffen tillsammans och delade både skoj och allvar. Och livet igenom förde de samtal om konsten och dess betydelse.

Vad de så kom att betyda för varandras skapande har curator Maria Sundström gestaltat i den utställning som blir en del av finalhelgen på Ahlin-jubiléet. Längre fram, den 22 oktober, den 5 och 26 november samt den 5 december, guidar olika personer utställningen utifrån sin egen ingång i den.

Även konstkritikern Ulf Linde finns med. Ahlin och Jones delade nämligen tesen att konsten blir till först i mötet med betraktaren. Det blev en aha-upplevelse för Linde, som spann vidare på tanken ii tidskriftsartikeln "Det Ahlinska alternativet" (kan läsas här) och sedan i boken "Spejaren" som kom att bli en konstteoretisk bibel.

Här finns karikatyrer, byster och verk där Jones inspirerats av Ahlin och Linde; här finns de bokomslag som han gjorde åt Ahlin. Omvänt ser man på foton hur Ahlin omgav sig med Jonesskulpturer. Här finns två som bara gjordes i ett exemplar som gåva till Ahlin, "Lassiana Ahlina" och "Hommage á Ahlin".

De utställda boksidorna visar att utbytet gick åt andra hållet också. "Rum utan filial" bygger på ett textavsnitt hos Ahlin där temat är "huset har ingen filial". Här finns filmer där de resonerar om konst och utdrag från brevväxlingar som visar att även Jones är en duktig skribent. Maria Sundström funderar över om han rentav valde konsten som sitt uttrycksmedel för att Ahlin redan mutat in skrivandet som sitt.

Men även orden har sin begränsning. I en finsk översättning av en av Ahlins böcker skriver han: "Till vännen Arne som aldrig behöver bli översatt för att begripas av folken..." Jones å sin sida skrev ett följebrev till det modernistiska krucifix han gjorde till Vantnäs kyrka: Ingen har ju sett Kristus, så först genom abstraktionen kommer han att bli för varje människa vad han kan vara för varje människa.

Det är bra gjort att kunna gestalta de många gånger abstrakta tanketrådarna så tydligt som Maria Sundström gjort. Man tänker att det måste vara en lycklig tilldragelse i världen när två själar möts som kan växa så tillsammans som dessa två (eller tre). Liksom det är en lyckodag för varje människa när hon eller han upptäcker att de hade rätt - att konsten, litteraturen och musiken egentligen är en spegel av våra egna liv.