Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samtalet som bara blir prat

Jubileum. Möten. Just nu finns människor utanför den normala och vardagliga sfären här.

Glädjande, eller kanske lite oroande. Möten bortom det vanliga. Trevande och ordknappa eller översvallande hjärtliga.

Så ROLIGT att råkas! Det var ju så länge sedan … Ryggdunk och kindpuss. Nu måste du berätta allt – det var ju så länge sedan. Vin i glasen och glada miner.

Och så går pratkvarnen några varv. Med tillkämpad glättighet och väl beprövad rutin rullar konversationen igång – mer vin i glasen och vi säger det som förväntas och får svar på samma våglängd. Någon annan ansluter till sällskapet och samtalet breder ut sig. Nya bäringar och trådar läggs ut. Det är lite som att segla – det gäller att hålla kurs och inte tappa vind. Och med vetskap om att något annat strax kommer att hända går det hela på rutin – nu bjuds det till bords och andra konversationer väntar.

Efteråt minns vi människorna och mötena. Men det som blev sagt är hastigt på väg mot förgängelse. Vad vi pratade om är snabbt glömt.

Men det vi egentligen ville säga ligger som en sten i ryggsäcken och skaver.

Läs mer av Svenarne Jansson: En filosofisk betraktelse