Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sand till allmänheten kan spara benbrott och lidande – var är välviljan?

Med anledning av Plus-artikeln Gratis sand delas ut i Nacksta – sandförsäljare upprörd: "Vad mer ska kommunen ge bort?" ST 10/3.

Jag blir ledsen när jag läser att Jörgen Berglund och Moderaterna vill förbjuda medborgarna att hämta en hink(!) sandningsgrus för husbehov. Det är skamligt helt enkelt.

Att ge alla möjlighet till grus är en investering för kommunen, inte en kostnad. I mitt och Centerpartiets tycke är ett sparat benbrott, med allt vad det innebär med framför allt lidande för individen men även kostnad för kommunen, väl värt pengen – med tanke på vad sjukfrånvaro, rehabilitering och i värsta fall bostadsanpassning skulle kosta.

Gruset är inte heller "gratis" – kommunen har naturligtvis köpt in gruset av näringslivet och vi är alla med och bidrar till denna investering.

För Plus-kunder: Tryggare att gå i Sundsvall – delar ut gratis sand mot halka: "En stor gärning"

Jag lade det här förslaget för tre år sedan i stadsbyggnadsnämnden då jag är övertygad om det är ett förslag som är bra för Sundsvallsborna – och även för de lokala företagen. Att flertalet kommuner redan har gratis grus stärker mig i den uppfattningen. Att nu även S och V insett värdet är väldigt glädjande.

Att ha en förtroendepost i kommunen handlar för mig om att verka för medborgarnas bästa. Att se till lokala företag, det lilla samhället och med närodlad politik helt enkelt verka för att hålla oss alla friska och hela är en självklarhet – allt annat vore som sagt skamligt.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Om det här faller väl ut kommer det även gynna näringslivet många gånger om i form av till exempel minskade sjukskrivningar, upphandling av grus – här kan vi tänka oss lokala upphandlingar för respektive kommundelscentra.

Samtidigt har Bo i Ro en fantastisk företagsidé – att erbjuda hemkörning av sand (som jag själv nyttjat, har två hinkar hemma på bron) – och att dessa delar kompletterar varandra är självklart.

Magnus Persson (C)

Ersättare stadsbyggnadsnämnden

Nummer fem på 2018 års kommunlista

Läs också:

Gratis sand – investering som sparar både ben och pengar

Jag ska inte behöva betala fastighetsägares sand – maktfullkomligt av kommunen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel