Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandra köpte missionshuset i Kovland – nu är det inrett med julkänsla: "Jag blir förälskad i gamla hus"

Det gamla missionshuset i Kovland har fått liv igen och tindrar nu i full juleskrud. Sandra Nilsson brinner för gamla hus och har bestämt sig för att renovera och ta hand om huset på bästa sätt.
– Det här är mitt tredje projekt – man kan säga att jag blir förälskad i gamla hus.

TV: Se filmen från missionshuset här nedan

Hon blir lyrisk, får fjärilar i magen och när hon kommer in i rätt hus sätter tankarna igång. Ofta får Sandra känslan av att hon vill rädda huset. Gamla hus har blivit en livsstil för henne.

Hennes första hus var ett torp i Ljustorp och efter några år köpte hon ett gammalt hus i Sundsbruk från 1800-talet. Där drev hon företaget Gamla gården i fem år. Att skiljas från husen är inga problem, Sandra känner sig färdig när hon har gett huset kärlek och omtanke och hon drivs av att ta sig an nya mål.

– Efter fem år kände jag att jag ville göra något annat. Jag sålde huset och lade ner företaget och började leta efter nya projekt.

Missionshuset i Kovland har hon haft koll på i sju år och i somras tog hon kontakt med ägaren och presenterade sig och sa att hon ville köpa huset. Ägaren funderade och i augusti var köpet klart.

Till våren flyttar hon och sonen Vincent till gården, de kommer att bo på övervåningen. I den stora salen kommer det att hållas musikkvällar, kurser och föreläsningar. Ambitionen är hålla öppet för allmänheten den sista helgen varje månad. Salen kommer också att hyras ut till privata evenemang som fester och dop.

Se också: Familjen bytte vardagsstressen mot guldkantat hemmaliv

Sandra vet hur man renoverar varsamt och försöker att bevara det som går på huset så långt det bara går och kompletterar med moderna val som höjer husets standard. Just nu bor hon i lägenhet i stan.

– Jag klättrar på väggarna, först var det skönt att inte ha några måsten men det här är inte jag. Jag har alldeles för många bollar i luften.

Huset har stått tomt väldigt länge och när Sandra köpte det fick hon höra att hon aldrig skulle kunna elda. Det fanns enorma kajbon i alla kanaler men nu är de rensade och två kanaler är godkända för eldning. Förhoppningen är att de ska kunna elda och baka pepparkakor på vedspisen till jul.

Se också: Så gör du enkelt en julkrans själv – floristen kommer med tipsen

– Det som är roligt när man köper ett gammalt hus är att många tar kontakt och berättar historier om huset. Jag känner mig väldigt välkommen här i byn och för första gången känner jag mig som hemma, säger Sandra.

I den stora salen luktar det jul av stearinljus, granris och glögg. I julgranen brinner juleljusen och utanför de stora fönstren ligger snön vit.

– Många är skeptiska till att ta in en riktig gran, men det är ju det som är grejen. Lite barr får man nog tåla. Det gäller att man är vaksam på granen, men den ger en sådan fin känsla.

När Sandra gör jul behövs varken tomtar eller julgardiner. Julkänslan får hon fram genom levande ljus, granris och äpplen. När Sandra blev mamma började julen betyda mer för henne och traditionerna blev viktigare. I år blir det jul för familj och vänner i missionshuset.

– Att inreda ett sådant här gammalt hus och få julkänsla är så enkelt. Här behövs inga stora dyra julpynt . Naturens material räcker långt. Sedan är det bara att elda en sprakande brasa och värma lite glögg.

Eftersom taket i salen är så högt så har en specialkamin beställts. Den kommer att vara över 3,5 meter hög med en krona i toppen. Elden kommer att synas genom stora glasluckor i gammal stil.

– Det kommer bli pricken över i-et. Jag längtar verkligen tills jag kan elda.

Se också: Cecilia är åttonde generationen på "Bullerbygården" – har förvandlat en gammal maskinhall till inredningsbutik

Panelen är ådringsmålad i en grön kulör och bakom den skymtar originalfärgen i grått. Väggarna ska tapetseras med en engelsk tapet frän William Morris som går i grönt med stora blommor. Golvet ska slipas och skuras med linoljesåpa.

– Det finns ingen härligare doft än nyskurade golv.

Sandra har tydliga mål med renoveringsarbetet och hon brukar klara sina mål. Serveringsrummet och det gamla köket och två rum uppe ska vara klara i april. Salen kommer att renoveras under maj månad och under sommaren ska utsidan målas och trädgården fixas. Det kommer att gå undan.

– Det här är jag och jag mår bra av det här. Man lever en gång bara.

Sandra har allt i sitt huvud, hon går varsamt fram och vill använda de material som huset en gång hade. Hon behåller det som går i original och målar med limfärg eller klassiska tapeter. Är det målat med linoljefärg så vill hon fortsätta med det.

– Det är viktigt att inte ha för bråttom när man renoverar gamla hus, det har jag haft förut och så vill jag inte göra nu.

Intresset för gamla hus och byggnadsvård växer många drömmer om gamla trägolv, vedspisar och kakelugnar. Sandra betonar att det är en livsstil att bo i ett gammalt hus.

– Det kan vara dragit, snett och vint, det får man leva med, det är det som är charmen.

Tävling: Tagga en bild på ditt hem i advent – vinn ett presentkort

Att bo i ett gammalt hus kan vara opraktiskt, särskilt när man har småbarn. Sandra mins hur hon lindade in lille Vincent i fällar och sprang genom det oisolerade trapphuset för att gå ner och göra fika och sedan gå upp igen. Men hon njöt av att elda, baka i vedspisen och titta på vackra tapeter och linoljefärgsmålade ytor. Gamla hus är livet för Sandra.

– Det här är mina drömmar, mina mål och mina visioner. Det här skulle jag kunna jobba med 24 timmar om dygnet.

En hel del möbler har rensats bort från huset, utom några pärlor som kyrkbänkarna i salen och den gamla köksskänken med grå patina. Köksskänken kommer att sätta känslan för köket som ska byggas i det gamla serveringsrummet. Det kommer att hålla en gammal stil men med högre höjd och med vissa moderna inslag som diskmaskin och spis.

Det gamla köket har inretts till en viloplats. Skafferiet är kvar liksom zinkdiskbänken. Bakom pappväggen har Sandra hittat timmer, men hon har inte bestämt om hon ska ta fram det eller tapetsera. I fönstret står flaskor med ljus i och en enkel julstjärna och granris sprider julstämning i rummet. I serveringsköket har Sandra dukat fram glögg, pepparkakor och lussebullar.

– Jag har tänkt enkelhet, det ska vara fridfullt.

Trapphuset är helt i original. Det är kallt men vackert med sina dimblåa väggar. Trappstegen avslöjar tidens gång och Sandra kommer att behålla det som det är men en luftvärmepump ska installeras.

– De är ju inte snygga men väldigt praktiska, säger hon och skrattar.

Sandra funderar också på att köpa en lanthandel.

– Jag vill sälja gammalt och nytt, linoljesåpa och fina saker. Jag kan inte riktigt släppa det där, det är en röd tråd genom hela mitt liv.

Sandra lever i nuet men letar redan efter ännu ett projekt –en liten avskild gård nära vattnet där hon kan ha djur. Men först ska missionshuset få den kärlek det förtjänar.

– Om ett år är fasaden och trädgården klar, jag ser människor som kommer hit och fikar, äter mat. Det kommer att bli en plats där man kan andas, hämta energi och krafter och byta idéer. Förr var det ett missionshus för byprat och skvaller och nu är det ett missionshus för inspiration och kraft och glädje, det är mitt mål.