Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sanerat efter gamla macken i Juniskär

Macken öppnade 1940 och stängde 1979. Nu, drygt trettio år efter det att sista litern soppa lämnat macken, är det sanerat på platsen.
– Nu är det helt klart och det har lämnats in en slutrapport, säger miljöinspektör Anna Hed.

Precis vid restaurangen i Juniskär låg det förr i tiden en bensinstation. Den öppnades 1940 och nästan 40 år senare slog macken igen. I höstas började man sanera på platsen och då togs två produkttankar upp ur marken. De transporterades därefter till en firma i Timrå där cisternerna rengjordes innan de skrotades för gott.

I samband med upptagningen av behållarna så togs det också bort en hel del förorenad jord från platsen. Sammanlagt var det 154 ton som flyttades från Juniskär till Ecotekcs behandlingsanläggning i Sundsvall.

– Det är en godkänd mottagare, förklarar Anna Hed Miljöinspektör på miljökontoret i Sundsvall.

Platsen där det gamla tankstället i Juniskär låg är en utav en lång rad nedlagda bensinstationer i Sundsvallstrakten som ska återställas. Och startade gjorde man i Njurunda.

– Det här var en av de första bensinstationerna som sanerades, säger Anna Hed.