Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sången som läkande kraft

Sånglektioner, körer, röstyoga och notläsningskurser. Med hjälp av sina erfarenheter guidar Lina Blomqvist andra i att finna sin röst.

– Fokuset har alltid varit att hjälpa andra.

I Almamias lokaler på Rådhusgatan råder full koncentration. Anneli Björnberg tycker om att sjunga, och vill lära sig mer sångteknik för hemmabruk.

– Känn att rösten är din vän, var inte rädd för den, coachar Lina Blomqvist.

Det blir en genomgång av muskler, stöd, andning och avslappning. Anneli sjunger bland annat Ted Gärdestads "Jag vill ha en egen måne". Lina ger råd och peppar.

– Våga kötta på!

Som liten spelade Lina piano. Intresset för sång började med en pappa som sjöng andra tenor i en manskör.

– Jag fick sjunga melodi till hans stämma.

Då gick Lina i mellanstadiet. I sjuan började hon i kyrkokör, i nian ledde hon skolans luciatåg men först under gymnasietiden i Söderhamn började hon ta egna sånglektioner.

– Jag hade aldrig fattat att man kunde göra det. Det var skithäftigt, säger hon.

Efter två år på folkhögskola i Hjo sökte Lina till musikhögskolan. Hon kom in på sångpedagogutbildningen i Piteå, men när skolan började var Lina allt annat än på topp. Hon hade knutor på stämbanden och fick ägna hela första året åt talövningar i stället för sång. Något som hon i dag ser som en positiv erfarenhet.

– Jag var tvungen att lära mig hur det är att ha problem, och hur man tar sig igenom dem.

Sitt fjärde år på utbildningen läste hon i Malmö, för att lära sig Alexanderteknik.

– Alexanderteknik handlar om att släppa fram det som kroppen naturligt kan. När man befriar kroppen från spänningar kan det lossna även på andra plan. Den metodik jag använder mig av när jag undervisar i sång utgår därifrån.

Att hälsa och sång hänger ihop är självklart för Lina. Hon vill gärna föra sina erfarenheter och kunskaper vidare till andra. Även i röstyogan, som är en gammal tradition, jobbar man med att släppa på spänningar för att få mer energi.

– Man kan till exempel höra på rösten var i kroppen en person har problem.

2011 gick Lina en utbildning i Västerås för att bli röstyogainstruktör.

– Jag trodde att jag åkte dit för att jobba med rösten och fick en livsomvälvande upplevelse.

I flera år jobbade Lina som musiklärare i Sundsvall, men för några år sedan valde hon att starta eget företag. Efter att ha varit mammaledig med sonen Love större delen av förra året, kommer 2014 att innebära en satsning på individuella sånglektioner, notläsningskurser och röstyoga. Kurserna håller hon i Sundsvall, Bollnäs och Hudiksvall.

Körsången finns fortfarande kvar i hennes liv. Sedan 2007 leder Lina Studentkören Gungner på Mittuniversitetet.

– När jag först blev tillfrågad att ta över hade jag inställningen att studentkör var oseriöst. Men det är jätteroligt! Det finns en skön krispighet i unga röster som passar så himla bra till alla möjliga sorters musik. Dessutom är studenter roliga, inspirerande och kreativa att jobba med.

En gång varannan vecka sjunger hon själv i Ceciliae Vokalensemble.

– Det är mitt forum att musicera själv.