Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sånginvasion bland mullor och jihadister

Annons

Sången ädla känslor föder sägs det, en sliten klyscha som trots allt inrymmer en del sanning. Man kanske inte blir ädlare, men man blir definitivt gladare av att sjunga. Och jag får åter en högst orealistisk önskedröm om att sprida det svenska körsångsundret ut i världen till alla mullor och talibaner och fanatiker.

Tänk om man kunde sända ut några sångmissionärer typ Kjell Lönnå eller Yamandu Pontvik för att lära ut djupandningens helande mysterium till Putin och al Assad och Khomenei och några till knäppskallar. De får träna att andas in genom näsan och ut genom munnen, därefter spotta ut explosiva konsonanter såsom T och K, Om någon har behov av lite verbalt kulsprutesmatter kan de få köra med tungvrickningsövningen sprött knäckebröd, sprött knäckebröd så smulorna stänker. Sedan gäller det att fokusera på vokalerna och låtsas att de är operasångare och sjunga Många långa fångar sjöng en sång med eftertänksamhet. Därefter kan det väl passa bra att avsluta med Dona nobis pacem – giv oss fred – i kanon. Strålande, inte ett öga torrt.

Man kan ju inte kriga och slåss och våldta när man sjunger tillsammans om så ädla syften som Giv oss fred. Så här i juletid passar det väl bra med en långdans också. Jag kan riktigt se framför mig hur de saudiska kungarna snubblar på sina vita långskjortor medan Putin kanske kastar sin för att visa sina häftiga muskler. Vilken syn för tomtegubbar!

Nu har hon blivit skvatt galen tänker ni kanske, kära läsare. Men man måste få fantisera lite i dessa tider när världen är ur led. Här om veckan hade Yamandu lockat med några flyktingar till torsdagens sång för hälsan i Kyrkans hus, och med några enkla knep fick han igång oss alla, och även om gästerna inte förstod så mycket av språket så är musiken universell och drar upp mungiporna och lossar spänningar och får dig att må bättre.

De har nog aldrig sjungit som barn, de här potentaterna österut. De har fått det mesta om bakfoten, för så vitt jag vet står det inget i Koranen om att det är förbjudet att sjunga och dansa och vara glad. Hur många av IS-killarna har läst sin heliga bok kan man undra. Såg ni förresten Skavlan här om veckan då en fransk journalist medverkade som suttit fängslad länge hos IS. Han hade ju kommit de där pojkarna nära inpå livet och framställde dem som vanliga hyggliga killar som blivit indoktrinerade och manipulerade att tro att det handlade om islam. Någon religiös fanatism verkade det dock inte vara fråga om utan mer om äventyrslystnad och samhörighet. Och Putin, är det någon som har sett honom dra på munnen? Hans mamma sjöng nog inga vaggsånger för honom, stackars liten!

Vi avslutar den här sångövningen med Nu går sista visan, dig vill jag sjunga för. Vi behöver varandra, du och jag och de andra som står utanför ...

Låt oss inte glömma dem som står utanför.

Lisa Lindström