Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sångsvall - en sångarfest

Konsertrecension
Körfestivalen Sångsvall
KFUM-kören, Kören Confetti, Sundsvalls Kammarkör, Vox Viva, Spectra Gospel, 200 kyrkosångare
Körledare: Kjell Lönnå, David Bodin, Ulrica Wendle, Pernilla Backlund, Lars Lindh
Tonhallen, GA-kyrkan, fredag-söndag

Annons

Man kan göra det för att finslipa olika musikaliska kvalitéer. För att ingå i en social gemenskap. För att föra fram ett budskap. För att må bättre. Körsången är Sveriges näst största folkrörelse efter idrotten. 650 000 svenskar sjunger varje vecka i kör.

I konsertrecensioner brukar man mest uppehålla sig vid de musikaliska och konstnärliga prestationerna. Men det man mest slås av en sådan här körmastodonthelg är att körsång kan vara så olika.

Sångsvall-festivalen hölls för att fira att Sveriges och Sundsvalls körledarikon Kjell Lönnå fyllt 80, och massor av publik kom, lyssnade, jublade, applåderade, gav sitt stöd och skapade feststämning. Och inte bara vid Kjell Lönnås egen konsert; Vox Viva och Spectra Gospel drog också stora skaror på lördagen och GA-kyrkan var i det närmaste fullsatt vid söndagens folkmusikmässa.

Kjell Lönnås egna körer bottnar visserligen alla i den traditionella svenska körklangen om fyra stämmor, med en blandad repertoar. Men också mellan dem är olikheterna stora. KFUM är den mest manstarka i dubbel mening: en massiv klang av kraftiga mansröster, solid som klippblock när den drabbar en rakt av, allt från rå till smäktande och med botten i den nationalromantik som det svenska hjärtat är uppfött med.

Där är damkören Confetti, ljus, ungdomlig och silverglänsande - när ljusa röster med sin koppling till ungdom och framtidshopp sjunger en gammal koral som "I denna ljuva sommartid" kan inte tårkanalerna hålla tätt. Och så Sundsvalls Kammarkör, den mest kompletta med både bas och diskant; smidig, följsam, spänstig och med sina vackra pianissimon som ger gåshud.

Vox Viva kallar sig med rätta sångensemble och inte kör. Med bara 16 utvalda röster får varje stämma en instrumental funktion och låter ibland rentav som instrument. Skickliga sångare skapar komplexa tonvävar i musik från både förr och nu. Och givetvis kan man leverera en fyrstämmig sats också, till exempel i nyskriven konstmusik av - Kjell Lönnå.

Om de flesta körerna sjöng musik i flera genrer så ägnar sig Spectra åt en - den svängiga gospeln, med en klang som präglas av tryck, volym och känsla. Här var inte bara den moderna gospeln, utan också en belysande historik från Västafrikas folksånger, som följde med slavarna och blev bomullsfältens vemodiga work songs. Som i kyrkorna blev negro spirituals som sedan gick hand i hand med den profana utvecklingen av jazzen och popen.

Och så, på söndagen, något helt annat igen - 200 kyrkosångare från trakten, gemenskapssången mer än perfektionismen, den berusande känslan för sångarna av att stå i ett sångarhav, för publiken makten hos många röster. Samt unga folkdansare och ett band av medelpadska elitfolkmusiker. Sammantaget en helg av väl valda körer för att visa just körsångens spännvidd. En helg som ökade energin i Sundsvall.

"Du kan aldrig bli en främling, för vi har gråtit tillsammans", sa Kjell Lönnå i sitt lovtal till sina sångare. Så är det med en kör. Och att Sundsvall är en rik sångarstad, som verkligen förtjänar namnet Sångsvall, har både sångare och publik stått upp för denna helg. Måtte festivalen bli en tradition.

Läs mer om Sångsvall: Smygpremiär på filmen om Kjell Lönnå inledde sångfestival

Sveriges Mr Körsång firar 80 mitt i sångfestival