Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sänk blodtrycket och rädda liv

Högt blodtryck är den farligaste riskfaktorn för stroke och ligger helt eller delvis bakom hälften av de cirka 900 strokefall som drabbar västernorrlänningar varje år. Nu behöver fler få blodtryckssänkande behandling för att minska risken att drabbas av en stroke och mer forskning behövs.

Varannan svensk har hunnit få förhöjt blodtryck till sin pensionsdag. Den andra hälften får det efter 65 år om de bara lever tillräckligt länge. Att äldre får höjt blodtryck beror på att pulsådrorna blir stelare med åren. Samtidigt är symptomen vanligtvis vaga och stör inte i vardagen. Omkring hälften av de som lider av högt blodtryck känner inte till att de är drabbade.

Läs även: Satsa på medicinsk forskning för en bättre vård

Högt blodtryck är en mycket allvarlig riskfaktor för hjärt-kärlsjukdomar som stroke. Hälften av dem som drabbas av en stroke dör eller drabbas av svåra funktionsnedsättningar. Många av dem som överlever drabbas av ett svårt lidande genom förlamningar, talstörningar, synbortfall och personlighetsförändringar.

Därför är det mycket allvarligt att vi har en betydande underbehandling av högt blodtryck i Sverige. I dag får troligen bara var åttonde person med högt blodtryck rätt behandling. En underbehandling som får stora konsekvenser. Ökad förskrivning av rätt blodtryckssänkande medicin skulle kunna rädda många liv i Västernorrland varje år.

Läs även: Förebygg cancer – ta reda på din familjs historia

Underbehandlingen beror sannolikt på att många inte tar högt blodtryck på tillräckligt stort allvar i kombination med en oro för möjliga biverkningar. Därför behövs mer forskning om hur behandlingen kan individanpassas för att minska biverkningarna. Samtidigt står samhället, läkarkåren och forskarna inför en stor utmaning när det gäller att förklara för människor hur farligt deras höga blodtryck kan vara.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Strokeforskningen är på god väg, till stor del tack vare svenska folkets gåvor till Hjärt-Lungfonden. Forskningen kommer redan under de närmaste åren att rädda livet på många strokedrabbade och förbättra livskvaliteten för andra. Men det räcker inte med att bota stroke och laga hjärnan. Vi måste också bli bättre på att förebygga sjukdomen.

I Västernorrland drabbas cirka 900 personer av stroke varje år. Men det behöver inte vara så i framtiden. Genom att sänka västernorrlänningarnas blodtryck kan vi rädda fler människoliv och undvika tragedier som i dag slår hårt, både mot de som drabbas och mot deras anhöriga. Tillsammans kan vi besegra stroke.

Kristina Sparreljung

Generalsekreterare Hjärt-Lungfonden

Nils Wahlgren

Professor i neurologi

Johan Sundström

Professor i epidemiologi

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel