Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sänkt hastighet på E14 att vänta

Hastigheten på E14 genom Ånge kommun kan sänkas från 100 kilometer i timmen till 80 kilometer i timmen. Det skulle få för­ödande konsekvenser för arbetspendlare, tror kommun­alrådet Sten-Ove Danielsson.
– Det betyder 20 minuter längre resa mellan Ånge och Sundsvall, säger han.

Vägverket gör just nu en översyn av bland annat E14, liknande den som gjordes 2008. Då beslöts att hastigheten skulle sänkas från 110 kilometer i timmen till 100 kilometer i timmen på E14 genom Ånge kommun. Nu flaggar Vägverket för att ytterligare en sänkning – nu från 100 kilometer i timmen till 80 – kan var på väg.

– Inget beslut är taget. Vi ska ge ett förslag fram till våren och är nu inne i processen för att ta fram det förslaget. I den ser vi över flera olika möjliga åtgärder. Men, nej, en hastighetssänkning från 100 kilometer i timmen till 80 kilometer i timmen är inte utesluten, säger Kerstin Jakobsson, chef för trafikantenheten på Vägverket Region Mitt.

 

Men Ånges kommunalråd Sten-Ove Danielsson uppger att han fått uppgifter i sina kontakter med Vägverket som tyder på att en hastighetssänkning blir av.

– Det beslutet kommer att tas i höst, säger han.

Sten-Ove Danielsson är mycket negativ till en hastighetssänkning. Det han mest oroar sig för är arbetspendlarna.

– Hur ska vi förmå de som pendlar från Ånge till Sundvall för att jobba att bo kvar i Ånge om man gör deras resväg 20 minuter längre? Ånge kommun är redan en utflyttningskommun, det här gör vårt läge ännu sämre, säger Sten-Ove Danielsson.

 

Han får medhåll av oppositionsrådet Magdalena Flemström, som tagit del av samma uppgifter som kommunalrådet.

– Det vore bedrövligt. Nu har vi en regering som jag stöder och som jag förväntat mig skulle verka för landsbygden. Det här är ett steg i motsatt riktning, säger hon.

Sten-Ove Danielsson har nu skickat ut information till alla kommunfullmäktigeledamöter om planerna på en hastighetssänkning. Han hoppas och tror på ett blocköverskridande samarbete för att förmå Vägverket att behålla 100 kilometer i timmen på E14.

– De verkar tyvärr ha låst fast sig i tanken på nollvisionen i trafiken, säger Sten-Ove Danielsson.