Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sara och Dennis lämnade Stockholm och hittade lugnet – här är deras personliga hem

Efter många år i USA och Stockholm är Sara Johnson Peteh tillbaka i Sundsvall med sin familj. Det höga tempot i storstan hade tappat sin glans.
– På fem dagar köpte vi hus, sålde vår lägenhet och sa upp oss. Men vi tänkte "att det löser sig nog", säger Dennis Peteh.

Det är fyra år sedan ett 50-tals hus i Sallyhill kom ut till försäljning på deras goda vänners gata. Kompisen skickades på visning och de fick svaret att huset hade "något" men behövde renoveras.

– Vi bokade ett möte med mäklaren och körde upp till Sundsvall för att få en privat visning. Vi gick runt och kände direkt när vi kom in att det här huset skulle vi kunna göra till vårt, säger Sara.

De fick tillgång till huset i början av juli 2012. De första tre, fyra månaderna var hektiska, de rev och renoverade.

– Tiden bara försvann. Samtidigt var barnen Leo och Issie ledsna och ville tillbaka, hem till Lidingö, säger Sara

– Det var en jobbig tid, tur att vi hade så bra stöd av våra grannar, säger Dennis och tänker tillbaka.

Nu sitter de i ett fantastiskt fint hem, med öppen planlösning och stora fönster med härligt ljusinsläpp. De tre sovrummen är på övervåningen och en liten hall med takfönster binder dem samman.

Läs även: Stilrent och stilsäkert hemma hos Instagramprofilen

– Jag tycker att det är så lugnt och skönt här i Sundsvall, det är nästan så att jag tar ut bilen vid kvart i åtta på morgonen för att den ska få träffa andra bilar, säger Dennis och skrattar.

Skillnaderna från Stockholm är enorma, bara till det bättre. Bäst är all tid de får tillsammans nu, tycker de båda två.

Sara ägde tidigare en klädbutik på Lidingö och har arbetat med personalfrågor och organisationsstruktur på en inredningsbutik i Stockholm. I dag studerar hon affärsjuridik och ser fram emot ett helt nytt yrke.

– Jag tycker det är spännande med affärer, säger Sara.

Planen var att båda skulle renovera och ordna med huset, men efter en månad blev Dennis erbjuden tjänsten som köksmästare på Elite Hotell Knaust.

– Några år tidigare var vi på bröllop i Sundsvall och bodde på hotellet. Då sa jag till Sara att här skulle jag vilja jobba, berättar Dennis.

Fast några planer på att flytta hem till Sundsvall fanns inte på kartan då.

– Det löste sig med jobb, kanske lite snabbare än väntat, säger Dennis.

Läs även: Go'kvällprofilen: "Första gången grät jag i bilen hem och tänkte, det här gör jag aldrig igen"

Bygget fortsatte och Saras pappa Olle har varit till stor hjälp.

Väggar togs bort och skorstenen hackades ner tegelsten för tegelsten.

– Vi skulle enligt Olle som är arkitekt få 1,2 kvadratmeter till på nedervåningen om vi gjorde det, men om vi ens anat vilket arbete det var, berättar Dennis och skakar på huvudet.

Det blev dock mycket mer praktiska lösningar på båda våningarna när skorstensmuren var riven. Den nya hallen som Olle har ritat, är en utbyggnad på 11 kvadrat och har med ens löst upp husets tidigare flaskhals.

Köket är det rum de är mest nöjd med. De köpte kyl och frys innan de hade sett hur köket såg ut. Sara hade hittat det granitgrå matsalsbordet från Asplund. Och efter ett detektivarbete köpt de coola försvarsrumsstolarna som matchade perfekt.

– Det är nog så det funkar med oss. Vi har helt enkelt utformat hemmet efter våra saker och vårt liv i stället för tvärtom, säger Sara.

Bänkskivorna i betong har Dennis gjutit. Nästan alla grannar har fått träna tunga lyft hos familjen Peteh.

– Det blev någon miss där i början, men det är bara att göra om, det är tur att det är billigt med betong, säger han och skrattar.

Sara tycker om att måla och tänker igenom färgvalet noggrant innan. Matsalsdelen har en mörkblå nästan svart färg på ena väggen. För att få form maskerar hon så att den tidigare vita väggen blir som en ram runt det blå.

– Ibland blir det kanske inte riktigt som jag tänkt mig, men det gör ingenting, man får göra om tills man blir nöjd, säger Sara.

Hemmet är personligt och hemtrevligt och varje sak har en historia. Mest från deras gemensamma resor eller att det är en gåva från någon kär vän.

På baksidan av huset har de byggt ett stort soldäck, där de gärna grillar och hänger i kvällssolen med sina goda grannar.

– Vi har landat och vi trivs väldigt bra här, säger Sara och Dennis håller med.

Läs även: Hon har förvandlat ett hus i 70-talsstuk till ett modernt drömhus